8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

19.10.2020 / 15:24 Svijet - Frank Jensen

Gradonačelnik Copenhagena podnio ostavku zbog seksualnog uznemiravanja

Gradonačelnik Copenhagena podnio ostavku zbog seksualnog uznemiravanja
Foto: AFP
Frank Jensen, gradonačelnik danske prijestonice Copenhagena duže od decenije, podnio je ostavku u ponedjeljak nakon što je priznao nekoliko epizoda seksualnog uznemiravanja i uputio je izvinjenje „ženama koje sam povrijedio“.

Jensen (59), koji će također odstupiti s pozicije poslanika danske vladajuće Socijaldemokratske stranke, obavljao je dužnost gradonačelnika Copenhagena od 2010.

Njegovu ostavku pozdravila je premijerka Mette Frederiksen, nazivajući je “ispravnom odlukom“ na svom Facebook postu.

- Očigledno je da mi u Socijaldemokratskoj stranci imamo problema, i to treba promijeniti upravo sada – izjavila je ona tokom dana za lokalnu novinsku agenciju Ritzau.

Frederiksen je pohvalila Jensena zbog njegove političke karijere koja se protegla tokom duže od 30 godina, ali je kazala da su „neprevladivi“ problemi „blokirali njegov „kontinuirani politički amngžman“.

Jensen (59), prethodno je obavljao dužnost ministra pravde i ministra za istraživanja u 1990-im i ranim 2000-im.

U još jednom slučaju koji je privukao veliki publicitet, čelnik danske Socijalno liberalne stranke, ključne saveznice u manjinskoj vladi, u ovom je mjesecu podnio ostavku nakon što je pokušao seksualno uznemiravati stranačku kolegicu u 2012. godini, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo