8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

19.10.2020 / 15:18 BiH - PSBiH

Odbijena inicijativa za pomoć OSBiH GP-u protiv ilegalnih migracija

Odbijena inicijativa za pomoć OSBiH GP-u protiv ilegalnih migracija
Foto: Arhiv
Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH nije podržala delegatsku Inicijativu Denisa Bećirovića (SDP BiH) kojom bi Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH pozvao Predsjedništvo BiH da, ...

... u najkraćem roku od dana usvajanja ove inicijative, donese odluku o angažovanju Oružanih snaga BiH na državnoj granici Bosne i Hercegovine s ciljem pomoći Graničnoj policiji BiH u zaustavljanju ilegalnih prelazaka državne granice i osiguranja sigurnosti za sve narode i građane BiH.

Članica Zajedničke komisije Marina Pendeš (HDZ BiH) je, diskutirajući o predloženoj inicijativi, napomenula da je u prošlom mandatu bila na poziciji ministrice odbrane BiH i da je tada poslala prijedlog Predsjedništvu BiH da se mogu angažirati Oružane snage, sukladno određenim zaključcima Vijeća ministara BiH, u cilju spriječavanja ilegalnih prijelaza na istočnoj granici BiH. Dodala je da Predsjedništvo nije donijelo tu odluku.

Navela je kako smatra da nema potrebe za ovakvim inicijativama, te da bi ministar odbrane trebao još jednom podnijeti zahtjev sukadno Zakonu o odbrani i Zakonu o službi i nadležnostima.

Član komisije Sredoje Nović (SNSD) je naveo kako nije sporno da je jedino Predsjedništvo BiH nadležno za donošenje ovakvih odluka.

Po njegovim riječima, Predsjedništvo se o tome i nedavno izjašnjavalo te nije donesena odluka da bi se to moglo realizirati u stvarnosti.

- Ono što mene više brine jeste da je već odavno i Dom naroda donio zaključak da se dva doma sastanu i da razmotre cjelokupnu problematiku u vezi s migrantskom krizom. Već nekoliko mjeseci to stoji, nema daljeg pomaka - kazao je Nović.

Dodao je da je i Predsjedništvo BiH donosilo svoje zaključke, zadužilo Vijeće ministara da se napravi cjelovita informacija u vezi s tim i sistemski predlože mjere, ali je i to negdje zastalo.

Naveo je da on ne može podržati inicijativu, "nešto što se unaprijed zna da je više u nekoj svrsi možda predizborne aktivnosti, nego što stvarno može nešto da se realizira ili ne“.    

Član komisije Dragan Mektić (SDS) smatra da sama po sebi inicijativa nije kvalifikovana, nije dobra.

Po njegovim riječima, inicijativa za angažovanje Oružanih snaga na zaštiti granice i borbi protiv ilegalnih migracija u BiH bi morala biti dovoljno obrazložena i o njoj bi trebalo da dostavi svoje mišljenje Ministarstvo odbrane i Ministarstvo sigurnosti BiH, da bi imali kvalitetan, kompletan materijal, da uopće mogu o tome raspravljati.

Zamjenica predsjedavajućeg Zajedničke komisije Borjana Krišto (HDZ BiH) složila se s tim da bi uz ovu inicijativu trebali imati mišljenje Ministarstva sigurnosti i Ministarstva odbrane BiH, kako bi komisija zauzela kvalitetne stavove.  

Ona smatra da inicijative kojih je bilo u posljednje vrijeme, pa i ova, "služe za dnevne potrebe politike“.

Član komisije Šemsudin Mehmedović (SDA) je naveo kako je ova inicijativa došla u vrlo nezgodno vrijeme, u vrijeme predizborne kampanje. Dodao je da iz tog razloga može razumjeti političke stavove svojih kolega u komisiji.

- Međutim, svi vršimo na neki način pritisak na Graničnu policiju da iskontroliše granicu, pogotovo prema istočnom susjedu Republici Srbiji, da migranti u tolikom broju ne ulaze u BiH, jer je očigledno da je 'čelična zavjesa' prema Republici Hrvatskoj spuštena. Imate institucije manjeg bh. entiteta koje učestvuju u prijevozu migranata u Federaciju BiH i u Federaciji se stvara orgomni pritisak - kazao je Mehmedović.

Napomenuo je da u Parlamentarnoj skupštini bilo inicijativa da se pripremi kompletna i kvalitetna informacija o migrantskoj krizi, ali da je očigledno "da nemamo ni tu političku volju uopće da raspravljamo o tim stvarima“.

- Smatram da se nekorekto odnosimo i prema institucijama i prema građanima BiH, jer je očigledno da građani BiH trpe strašan pritisak od migranata koji su tu gdje jesu - naveo je Mehmedović, te dodao da će podržati i ovakvu inicijativu.

Nakon diskusije, uz jedan glas „za“, šest protiv i jednim suzdržanim, predložena inicijativa Denisa Bećirovića nije podržana.  

Zajednička komisija za odbranu i sigurnost razmatrala je i prijedlog informacije o stepenu realizacije aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine u dijelu nadležnosti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Nakon diskusije, komisija je zadužila Ministarstvo vanjskih poslova BiH da joj dostavi objedinjenu informaciju nadležnih institucija o stepenu realizacije aktivnosti iz Programa reformi Bosne i Hercegovine u dijelu nadležnosti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo