4°C
Mostar 9°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 3°C
Bihać 2°C
Powered by Dark Sky

19.10.2020 / 14:58 Zanimljivosti - Američka svemirska agencija

NASA odabrala Nokiju za postavljanje prvog komunikacijskog sustava na Mjesecu

NASA odabrala Nokiju za postavljanje prvog komunikacijskog sustava na Mjesecu
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Američka svemirska agencija NASA odabrala je Nokiu za partnera u postavljanju komunikacijskog sustava na Mjesecu, kao jednog od preduvjeta održivoga ljudskog prisustva na Zemljinom satelitu, priopćila je u ponedjeljak finska kompanija.

Prema ugovoru s NASA-om, Nokia bi izgradila prvi 4G komunikacijski sustav u svemiru do 2022. godine čime bi otvorila vrata održivoj ljudskoj prisutnosti na Mjesečevoj površini.

Cilj NASA-ine misije je vratiti ljude na mjesec do 2024. te izgraditi dugoročnu ljudsku prisutnost i naselja u sklopu Artemis programa, prenosi Hina.

Nokia Bell Labs surađuje s američkom kompanijom Intuitive Machines s ciljem integriranja te revolucionarne mreže u njezinu letjelicu namijenjenu slijetanju na Mjesec te dostavu na mjesečevu površinu.

Mreža će se samokonfigurirati nakon dostavljanja i uspostaviti prvi LTE komunikacijski sustav na Mjesecu, stoji u priopćenju.

Očekuje se da će mreža pružiti ključne komunikacijske mogućnosti za mnoge razne vrste prijenosa podataka, uključujući upravljanje i kontrolu, daljinsko upravljanje lunarnim roverima, navigaciju u stvarnom vremenu i prijenos videozapisa visoke razlučivosti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo