3°C
Mostar 10°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

19.10.2020 / 11:38 Kultura - Festival književnosti i kulture

Božić: Ovogodišnji 'Poligon' nadmašio sva očekivanja

Božić: Ovogodišnji 'Poligon' nadmašio sva očekivanja

Peti Festival književnosti i kulture "Poligon" održan je u vrlo posebnim okolnostima, program je bio u reduciranom formatu, ali je festival uspio nadmašiti sva očekivanja, kazao je direktor Poligona Mirko Božić.

"Jako mi je žao što ove godine naše goste nismo mogli odvesti u mostarske škole, da učenicima podarimo sat književnosti s našim autorima, ali nadam se da ćemo do iduće godine prebroditi pandemiju i vratiti se standardnom formatu Poligona koji je ove godine uspio nadmašiti moja i očekivanja sudionika i publike", istaknuo je Božić.

Dodaje kako su volonteri sa Sveučilišta u Mostaru bili vrlo važna stavka Poligona.

"Oni su nam pomogli organizirati festival u ovako teškim vremenima, u kojima nam je i više nego trebala pomoć. Vrlo sam umoran, ali i sretan jer se Poligon uspio održati u ovim okolnostima i uspjeli smo ostvariti interakciju između publike i gostiju", kazao je Božić.

Festival Poligon je manifestacija koja nastoji okupiti sve umjetničke forme, književnost, glazbu, film, filozofiju, strip, povijest, te najbolje od produkcije u toj godini dovesti u Mostar, pod jednom krovnom temom, koja je ove godine bila "strah".

Organizatori ističu kako je ovogodišnji Poligon ponovno dokazao da je Mostar grad kulture i umjetnosti, s vrlo sofisticiranom publikom, koja je program pratila na tri lokacije, i to u Hrvatskom narodnom kazalištu u Mostaru, Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače i Narodnom pozorištu Mostar.

Osim mostarske autorice Magdalene Blažević, koja se na Poligonu predstavila debitantskom zbirkom priča "Svetkovina", publici se predstavio i mostarski književnik Elvedin Nezirović.

Osim njih, direktor Božić ugostio je zadarskog književnika Želimira Periša, koji je promovirao roman "Mladenka kostonoga", te zagrebačku književnicu Ivanu Rogar s romanom "Grad, pepeo", a veliku pažnju publike pobudila je i projekcija filma "Jedna od nas" redatelja Đure Gavrana, priopćili su u ponedjeljak iz Poligona.

Festival je zatvoren strip izložbom "Infra Devil" Berina Tuzlića, te nastupom electro one-man benda dRUMELOY.

"Poligon pozitivnih i urbanih ljudi još je jedan otok za slobodu imaginacije. Odabrana šarolika ekipa i visok stupanj tolerancije nešto su što odlikuje ovaj festival. Svima nam je bilo stalo da okruženje obojimo srdačnim opuštanjem i po nešto naučimo o književnosti. Iskreno podržavam dio urbane kulture u Mostaru, koja se gradi ne obje strane Neretve u isto vrijeme, kao jedna cjelina vrijedna pažnje", kazao je Tuzlić, stoji u priopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo