8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

18.10.2020 / 16:56 Politika - Nakon prekida koalicije

Hoće li DNS srušiti dvotrećinsku većinu u NS RS?

Hoće li DNS srušiti dvotrećinsku većinu u NS RS?
Foto: Vijesti.ba

Nakon što je DNS odlučio da istupi iz koalicije sa strankama okupljenih oko SNSD-a na nivou Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska, u pitanje se dovodi dvotrećinska većina na nivou RS...

... a u zavisnosti od razvoja situacije, promjene su moguće i na nivou BiH, pišu Nezavisne novine.

Što se tiče RS, za dvotrećinsku većinu koaliciji oko SNSD je neophodan DNS, osim u slučaju da nekoliko poslanika iz opozicije u narednom periodu pređe ka vladajućoj koaliciji.

Nenad Nešić, predsjednik DNS-a, nakon sjednice Predsjedništva stranke u subotu, na kojoj je donesena odluka o istupanju iz koalicije, nije htio da direktno odgovori na pitanje kako će u narednom periodu glasati njihovi poslanici u parlamentu RS. On je rekao da će se DNS voditi interesima RS, pozivajući se na zaključke koje je Predsjedništvo stranke donijelo.

Iz ovog se ne može zaključiti hoće li, naprimjer, DNS glasati protiv eventualne odluke srpskog člana Predsjedništva BiH da se pokrene veto u Predsjedništvu ako smatra da je ugrožen interes RS. Bez glasova DNS-a, veto koji bi srpski član Predsjednštva podigao, ne bi mogao biti usvojen, ako ga ne budu podržali poslanici opozicije.

Nešić je rekao da je Predsjedništvo DNS-a dalo rok do srijede da se lokalni odbori stranke opredijele u vezi s koalicionim partnerima povodom predstojećih lokalnih izbora, a nakon tog datuma bit će jasnija situacija koliko članova i lokalnih odbora DNS-a će biti spremno da slijedi novi politički pravac ove stranke, koja je u koaliciji s SNSD-om bila od početka, a završena je nakon što je Nešić istupio s pozicije direktora "Puteva RS".

Nešić je nakon sjednice Predsjedništva u subotu rekao da je DNS povratio vitalnost nakon što je on preuzeo stranku, i dodao da neće trgovati s SNSD-om.

- Pred nas je stavljen izbor koji jedino DNS na političkoj sceni RS ima snagu da odbije – da naša uvjerenja trgujemo za funkcije - rekao je Nešić.

Dodik je danas optužio DNS iz Istočnog Sarajeva i rukovodstvo u "Putevima RS" da su sinonim za krađu novca, a ustvrdio je da će mnogo članova DNS-a odlučiti da ostane u vladajućoj koaliciji. On je za večeras zakazao sastanak vladajuće koalicije.

- Vrijeme za obračun DNS-a sa tom grupom je bio kada su šutali novac na nekom veselju, ali to tada nije urađeno - rekao je Dodik.

Željka Cvijanović, predsjednica RS, je izjavila da odluka DNS-a ne može poremetiti izborni proces, i optužila DNS za neiskrenost.

- Svako ima pravo na svoje mišljenje, ali nemate pravo da budete neiskreni, da lijepite etikete i da govorite da vam je neko razvalio političku partiju. Političke partije se čuvaju tako što imaju adekvatno rukovodstvo i strukturu. Ne može vam niko razvaliti partiju, ako vi znate njom da upravljate - rekla je Cvijanovićeva.

Ona se u ovoj izjavi referirala na Nešićeve navode da je DNS pomogao izbor srpskog člana Predsjedništva i predsjednice RS, a da im je DNS na to odgovorio cijepanjem njihove stranke.

U opoziciji su ovaj DNS-ov potez pozdravili i pozvali da se priključi opozicionom djelovanju i rušenju vladajuće koalicije u RS, pišu Nezavisne novine.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo