11°C
Mostar 15°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

17.10.2020 / 20:30 Svijet - Jerusalem

PLO: Izrael odobrio gradnju 12.159 stambenih jedinica na Zapadnoj obali

PLO: Izrael odobrio gradnju 12.159 stambenih jedinica na Zapadnoj obali
Foto: Arhiv
Palestinska oslobodilačka organizacija (PLO) saopćila je da su izraelske vlasti od početka 2020. godine odobrile gradnju novih 12.159 stambenih jedinica na području okupirane palestinske Zapadne obale.

Izraelska vlada u četvrtak je odobrila gradnju 3.212 dodatnih stambenih jedinica u ilegalnim jevrejskim naseljima podignutim nakon okupacije Zpadne obale.

“Ti potezi izraelske vlade su uslijedili nakon što je posredstvom SAD-a potpisala sporazume o normalizaciji odnosa s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Bahreinom“, navodi se u saopćenju PLO-a.

Iz PLO-a također poručuju da su takvi izraelski potezi oprečni međunarodnom pravu, rezolucijama Ujedinjenih nacija, ali i prkošenje međunarodnoj zajednici.

Vlasti Izraela su sredinom septembra u Bijeloj kući potpisale sporazum o normalizaciji odnosa s UAE-om i Bahreinom.

Zvanični Abu Dabi i Manama tvrde da su tim sporazumima zaustavili izraelski plan aneksije skoro trećine Zapadne obale. Međutim, izraelski zvaničnici, uključujući i premijera Benjamina Netanyahua, tvrde da je plan aneksije samo prolongiran, ali je i dalje aktuelan.

Izrael je u četvrtak izdao i tri naredbe vojsci te zemlje za konfiskaciju 11.000 dunuma palestinske zemlje u okupiranoj Jordanskoj dolini na Zapadnoj obali.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo