13°C
Mostar 15°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 14°C

17.10.2020 / 16:42 Kultura - Sarajevo

Ministar Alikadić sa učenicima iz Kotor Varoši posjetio Zemaljski muzej BiH

Ministar Alikadić sa učenicima iz Kotor Varoši posjetio Zemaljski muzej BiH
Foto: FENA
Zemaljski muzej u Sarajevu posjetila je danas grupa učenika bošnjačke nacionalnosti iz Kotor Varoši.

Riječ je o tematskoj posjeti u organizaciji Udruženja za kulturu i kulturno naslijeđe u BiH, finansiranoj od Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo.

Cilj posjete je omogućiti djeci kojoj vlasti entiteta Republika Srpska godinama uskraćuju pravo na izučavanje nacionalne grupe predmeta da upoznaju najveće historijske i kulturne znamenitosti Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Zajedno s učenicima, Zemaljski muzej posjetio je ministar kulture i sporta KS Kenan Alikadić.

- Upoznati smo sa problemima povratnika u Kotor Varoš i smatram da je organizacija ovakve ekskurzije jedan vid podrške njihovoj borbi za ravnopravnost sve djece u obrazovanju. Bilo mi je iznimno drago vidjeti koliko smo radosti uspjeli pružiti ovoj djeci. Zemaljski muzej je naše veliko kulturno-historijsko blago i mislim da mi u Sarajevu nismo ni svjesni koliko smo privilegovani da imamo pristup njegovim zbirkama na dohvat ruke. Vlada KS je uvijek imala sluha za probleme povratničke populacije, tako da ćemo sa sličnim projektima nastaviti i u budućnosti - poručio je ministar Alikadić.

Tokom ekskurzije, učenici će posjetiti Vijećnicu i Begovu džamiju, a  planirana je posjeta Trebeviću i Vrelu Bosne, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo