3°C
Mostar 10°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 6°C
Bihać 4°C

17.10.2020 / 16:17 Fudbal - Premiership

Remi u derbiju između Evertona i Liverpoola, u 92. minuti VAR odlučio ishod meča

Remi u derbiju između Evertona i Liverpoola, u 92. minuti VAR odlučio ishod meča
Foto: Vijesti.ba
Fudbaleri Evertona i Liverpoola remizirali su rezultatom 2:2 u velikom gradskom derbiju, u sklopu petog kola engleskog Premiershipa.

Bio je ovo spektakularan meč u kojem smo vidjeli po dva gola na obje strane, ali i dvije sumnjive odluke VAR sobe o kojima će se pričati.

Poslije samo tri minuta igre, Robertson je u svom stilu prošao po boku i maestralno proigrao Sadija Manea, koji je zategao pod prečku za 0:1.

Ipak, trenutak o kojem će se pričati dogodio se poslije samo nekoliko minuta. Van Dijk se našao u šansi iz drugog plana, Pickford mu je uletio preoštro i povrijedio. Usput, ovo bi bio i crveni karton da VAR nije pokazao ofsajd poziciju.

Uslijedile su linije, geometrija, teško je moglo da se vidi koliko je Van Dijk bio u ofsajdu, ali su tako procijenile sudije na terenu i u sobi.

Van Dijk je morao izaći u 11. minutu, zamijenio ga je Joe Gomez, a Jordan Pickford je pravi srećnik što je VAR signalizirao nedozvoljenu poziciju.

Ubrzo je Everton izjednačio, osjetio se izostanak Van Dijka, pošto je u 19. minutu Rodriguez iz kornera pogodio Michaela Keana u trepavicu, Adrian je mogao i bolje da reaguje – 1:1.

Drugo poluvreme donijelo je još veći “šah” i taktičko nadmudrivanje na sredini terena, pa je to uticalo na prave prilike. Istina, imali su Richarlison i Rodrigeuz dobre pokušaje sa jedne i Henderson sa druge strane, ali su Pickford i Adrian bili na visini zadatka.

I onda, kao što to obično biva, nestvarni Salah je iskoristio jedan poklon, loše ispucavanje, hvata volej iz prve i gađa malu mrežicu, u 72. minutu – 1:2.

Uslijedio je nešto bolji period Liverpoola, Pickford je sa dvije odlične intervencije zaustavio udarac Matipa glavom, a potom i bombu Salaha sa distance.

Carlo Ancelotti je morao reagovati izmjenama, odmah su ušli Sigurdsson i Iwobi i Everton je reagovao na pravi način. Samo devet minuta poslije primljenog gola, lijepa akcija po lijevom boku, Digne kao na tacni pronalazi Calvert-Lewina, koji je ponovo na pravom mjestu, viši u skoku od Robertsona – 2:2.

Everton je u nadoknadi ostao sa igračem manje, pošto je Richarlison žestoko udario Thiaaga i zasluženo zaradio crveni karton.

Samo dva minuta kasnije, Thiaggo je proigrao Manea, ovaj vraća povratnu za Hendersona koji matira Pickforda za 2:3! Ipak, VAR soba je javila da je Mane bio u ofsajdu prilikom Alcantarinog dodavanja i gol je poništen.

I ovdje, kao u prvom dijelu, bilo je diskutabilno utvrditi da li je ovo bio ofsajd. Ako i jeste – onda je milimetarski. Kako god, meč je okončan remijem.



(Vijesti.ba / SCsport)

Izdvajamo