6°C
Mostar 11°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

16.10.2020 / 21:04 BiH - Ilijaš

Otkriveno spomen-obilježje šehidima jedinice „Crni labudovi“ u Ljubini

Otkriveno spomen-obilježje šehidima jedinice „Crni labudovi“ u Ljubini
Foto: Radioilijas.ba / Vijesti.ba
Danas je  na području mjesta Ljubina kod Ilijaša otkriveno spomen- obilježje šehidima jedinice „Crni labudovi“. Na spomen – obilježju nalaze se imena 25 pripadnika jedinice „Crnih labudova“ koji su poginuli na ilijaškom ratištu, od čega njih 13 pod Lipom, ...

... u neposrednoj blizini spomenika, pet poginulih na Nabožiću, pet na Nišićima i dva na Okruglici. Brojne delegacije su danas prisustvovale ovom događaju, te  odale počast herojima koji su život dali za državu BiH.

Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić prisustvovao je otkrivanju spomen – obilježja “Crnim labudovima” izgrađenog u znak sjećanja na 25 šehida, te dodao  da su se pripadnici „Crnih labudova“ borili za cjelovitu, nezavisnu i suverenu našu jedinu domovinu, prenosi radioilijas.

„Ovo je naša moralna, ljudska obaveza da obilježimo sva mjesta gdje su naši heroji dali svoje živote za odbranu države BiH. Na ovom mjestu prije 25. godina u periodu između 16. i 19. juna, 13 pripadnika jednice „Crni labudovi“ je dalo svoje živote za odbranu svoje domovine. Oni su pokazali jedno veliko herojstvo, to je bio pokušaj deblokade glavnog grada BiH, ljudi koji su imali entuzijazma i hraborsti da siđu s ovih brda u kotlinu i da probaju napraviti proboj ka našem glavnom gradu. Zbog toga jeste naša obaveza da kroz otkrivanje spomenika ostavimo sve one dokaze koje ćemo narednim generacijama govoriti šta je bilo u tom periodu“ kazao je načelnik Fazlić.

Avdo Subašić predsjednik Udruženja boraca „Crni labudovi“, govorio je šta zapravo znači otkrivanje jednog spomenika koji će biti putokaz budućim generacijama.

„ U Ljubini u periodu od 1994 -1995. godine jedinica „Crni labudovi“ je učestvovala u borbenim dejstvima na Nišičkoj visoravni, Moševačkom brdu, Jesenu na kompletnom dijelu kada je u pitanju Breza, Vareš i Olovo. Imamo 25 šehida koji su izgubili svoje živote braneći državu BiH. Uz pomoć Općine Ilijaš smo uradili ovo spomen- obilježje. Ono će služiti mlađim genracijama, te će imati priliku učiti historiju Armije RBiH i jedinice „ Crni labudovi“ rekao je Subašić.

Izgled spomen – obilježja šehidima i poginulim borcima jedinice „Crni labudovi“ jednoobrazan je u svim dijelovima BiH, pa je to slučaj i sa ovim u Ljubini. Porodice  šehida i Općina Ilijaš su finansirale ovaj projekat.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo