3°C
Mostar 10°C
Tuzla -1°C
Banja Luka -2°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

16.10.2020 / 09:02 Kultura - Filmski festival

Film 'Zašto mama vazda plače?' Karmen Obrdalj nagrađen u Sjevernoj Makedoniji

Film 'Zašto mama vazda plače?' Karmen Obrdalj nagrađen u Sjevernoj Makedoniji

Dokumentarni film "Zašto mama vazda plače?" autorice Karmen Obrdalj iz Mostara, osvojio je nagradu za najbolji kratki dokumentarni film na "Tetova International Film Festivalu ODA" (TIFF ODA) u Sjevernoj Makedoniji, koji se ove godine održavao od 9. do 15. listopada.

Ovo je šesta po redu nagrada za navedeni film Karmen Obrdalj, studentice filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banja Luci. 

Film "Zašto mama vazda plače?" prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma njezinih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu - zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva - Pustograd prisjeća skoro nemoguće ljubavi njezinih roditelja.

Kada je počeo rat u Mostaru, Enini roditelji, bračni par različitih nacionalnosti sklanjaju se od rata iz Mostara u Pustograd gdje Enin otac biva odveden u zatočeništvo. Ena i njezina majka ostaju izgubljene same u svijetu. Žive u strepnji ne znajući je li njihova druga polovica mrtva ili živa.

Šest mjeseci nakon odlaska Eninog oca, Ena i majka dobivaju prvo pismo. Pismo dolazi neadresirano, nepoznatim putevima. Tada počinje njihovo razmjenjivanje pisama, prolaze mjeseci kada se ne čuju, dok Ena i majka sve vrijeme strepe za njegovim životom.
(Vijesti.ba / FENA) 

Izdvajamo