3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

16.10.2020 / 08:03 Regija - Predsjednik Kosova

Tači: Nećemo RS na Kosovu, to je napad na državu iznutra

Tači: Nećemo RS na Kosovu, to je napad na državu iznutra

Predsjednik Kosova Hašim Tači ponovio je stav Prištine da Zajednica srpskih opština (ZSO), koju, po njegovim riječima, Srbija pokušava da vrati za pregovarački sto, nije tehničko pitanje i da neće biti promjene Ustava po tom pitanju.

Tači, koji se sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom sreo prije dva dana, ponovio je da je kosovski Ustavni sud dao svoje mišljenje i da neće preduzimati dalje korake po tom pitanju.

"Zajednica uopšte nije tehničko pitanje, imamo i mišljenje Ustavnog suda, imamo obavezu da je sprovedemo. Kosovo nema obavezu da preduzima dalje korake, bilo koji pomak iz tog okvira znači Republiku Srpsku, to je ulazak u proces napada na državu Kosovo iznutra, posebno kada Srbija nije spremna da prizna Kosovo, sa ovom zajednicom", prenosi Gazeta ekspres Tačijevu izjavu.

Predsjednik Srbije Aleksandra Vučić istakao je poslije jučerašnjeg sastanka sa Lajčakom, da će se Srbija držati dogovorenog plana implementacije, da će insistirati na ispunjavanju Briselskog sporazuma, odnosno na formiranju Zajednice srpskih opština, ali ne kao nevladine organizacije, što bi jedino bilo u skladu sa sadašnjim kosovskim ustavom.



(Vijesti.ba / NN)

Izdvajamo