3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

15.10.2020 / 20:00 Politika - Profesor međunarodnog prava

Omerović: RS i Srbija ne mogu dogovoriti dvojna državljanstva

Omerović: RS i Srbija ne mogu dogovoriti dvojna državljanstva
Foto: Vijesti.ba

Profesor međunarodnog prava Enis Omerović kazao je za Vijesti.ba kako entitet RS ne može dogovoriti sa Srbijom dvojna državljanstva, jer to može isključivo uraditi država BiH.

Podsjećamo, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je prije nekoliko dana da se zalaže za ideju da svi građani Republike Srpske automatski dobiju državljanstvo Srbije.

Profesor Omerović kaže kako međunarodni pravo načelno ne zabranjuje dvojno državljanstvo odnosno postojanje bipatrida i polipatrida, ali da su ta pitanja ostavljena državama na uređenje.

“Međutim, dvojno državljanstvo nekada može prouzročiti određene poteškoće u praktičnom životu stanovnika”, kaže on.

On dodaje kako bi države to pitanje trebale uređivati dvostranim ili višestranim međunarodnim ugovorima.

"Konkretno, a prema čl. 1(7)(d) Ustava BiH, državljani Bosne i Hercegovine mogu imati državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni ugovor između Bosne i Hercegovine i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština BiH”, kaže profesor Omerovic.

Dakle, naglašava on, i prema Ustavu BIH, i prema načelima međunarodnog prava, ova se pitanja uređuju međunarodnim ugovorima između država. Na pitanje da li to znači da odluku o dvojnim državljanstvima ne može donijeti niko osim država BiH i Srbije, profesor Omerović odgovara:

“Tako je. Ustav BiH traži da se pitanje dvojnoga državljanstva rješava međunarodnim ugovorom između BiH, i konkretno, Republike Srbije”.

Ovo pitanje je u nadležnosti Parlamenta BiH i Predsjedništva BiH.

“Prema Ustavu BiH, za takav međunarodni ugovor Parlamentarna skupština BiH daje saglasnost za ratifikaciju, koju vrši Predsjedništvo BiH”, kaže on.

Profesor Omerović podsjeća da Ugovor o dvojnom državljanstvu između dvije države već postoji, onaj iz 2002., ali ovo što Dodik sada traži je svakako povreda čl. 1. toga ugovora, jer tamo, između ostalih, stoji da drugo državljanstvo osoba stiče s navršenih 18 godina, uz dodatne uslove.

“Dakle, ovo što se traži, za to se mora ugovoriti novi sporazum ili uraditi dopunu već postojećeg ugovora između dvije države”, kaže on.

Ugovor je tada u Beogradu 2002. BiH sklopila sa Saveznom Republikom Jugoslavijom, ali nema to veze, budući da je Republika Srbija sljednica Državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Dakle, preuzela je obaveze po ovom ugovoru. Suština je da Srbija ne može izmijeniti samo svoj zakon, mora se učiniti dopuna ovog Ugovora ili sklopiti novi između dvije države”, zaključio je profesor međunarodnog prava Enis Omerović.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo