0°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 3°C

15.10.2020 / 16:17 BiH - Predsjedavajući Predsjedništva

Džaferović: Tačka o Kosovu je povučena, nismo imali o čemu glasati

Džaferović: Tačka o Kosovu je povučena, nismo imali o čemu glasati
Foto: FENA - Vijesti.ba

U Sarajevu je danas zasjedalo Predsjedništvo BiH, a nakon sjednice novinarima se u zgradi kolektivnog šefa države obratio predsjedavajući Šefik Džaferović.

Razmatrana su brojna pitanja, rekao je na početku svog obraćanja Džaferović, među kojima je i izjava Predsjedništva vezano za evropski put BiH.

- Ovo je trenutak koji BiH ne smije nikako da propusti, ovo je trenutak kada je izvjestan kandidatski status za našu zemlju ukoliko ispunimo obaveze na svom evropskom putu, kada je u pitanju realizacija prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - kazao je Džaferović.

Predsjedništvo BiH je to danas i konstatovalo, navodi Džaferović, te dodaje da su pozvane sve institucije u BiH da predano i u kontinuitetu rade na ispunjavanju prioriteta kako bismo zaista iduće godine imali kandidatski status.

Ističe da na dnevni red današnje sjednice nije stavio priznanje Kosova, već je tražio konsultacije s preostala dva člana, "jer je potpuno jasno da priznanja Kosova od strane BiH nema dok se o tome ne postigne konsenzus".

- Konsenzusa nema i potpuno je izvjesno da BiH neće na kraju donijeti takvu odluku - poručio je Džaferović, dodavši da je Dodik insistirao da se ta tačka ipak nađe na dnevnom redu.

S druge strane, Željko Komšić je, navodi Džaferović, povukao tu tačku dnevnog reda, ali je onda Dodik ipak insistirao da se o tome glasa, iako je tačka bila povučena pa se nije imalo o čemu glasati.

- Na kraju je Dodik glasao protiv, a Komšić i ja nismo nikako glasali jer nemamo o čemu da glasamo - pojasnio je Džaferović.

Odgovarajući na pitanja novinara, ponovio je da na današnjoj sjednici nikakav zaključak nije donesen vezano za priznanje Kosova.

- Ono što je predložio Komšić nije prošlo Predsjedništvo, jer je on odustao od toga. A kako će to Dodik prezentirati, to je druga stvar. Mi sutra to pitanje možemo ponovo staviti na dnevni red Predsjedništva, ako procijenimo da to treba da radimo. Dakle, mi smo sada tamo gdje smo bili prije nego što je Komšić podnio prijedog odluke o priznanju Kosova - naveo je Džaferović.

Ponovio je da nije moguće da BiH prizna Kosovo bez konsenzusa unutar nje.

- Nema toga konsenzusa - dodao je Džaferović.

Potvrdio je da je današnjoj sjednici Predsjedništva BiH prisustvovala i ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković.

- Imala je nekoliko tačaka dnevnog reda oko kojih je referisala. Otvorili smo jedan konstruktivan dijalog i nastavit ćemo da ga vodimo. Cilj nam je da sarađujemo sa Ministarstvom vanjskih poslova i da tu nema nikakvih šumova. I vjerujem da će to tako i biti - uvjeren je Džaferović.

Kada je u pitanju spomenuti Sporazum o readmisiji s Pakistanom, Džaferović je rekao da je jedan od metoda kako da se izađe na kraj s problemom ilegalnih migracija upravo njihovo vraćanje u države porijekla.

- Da bi se to moglo raditi potrebno je zaključiti sporazum o readmisiji. Politički dio posla između Pakistana i BiH je praktično završen - naglašava Džaferović.

Podsjeća da je to pitanje BiH pokrenula 2011. godine, te dodaje da je danas Pakistan prihvatio da sa nama zaključi taj sporazum.

- Taj sporazum sigurno će pomoći BiH u borbi protiv ilegalnih migracija, ali se ta borba prije svega vodi na granici BiH, nju treba zaštititi i spriječiti ulazak ilegalnih migranata u našu zemlju - dodaje Džaferović.

 



(Vijesti.ba)

Izdvajamo