11°C
Mostar 14°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 10°C
Bihać 3°C

14.10.2020 / 17:47 Obrazovanje - Traže povratak na fakultete

Studenti Sveučilišta u Mostaru izašli na proteste

Studenti Sveučilišta u Mostaru izašli na proteste
Foto: FENA
Više stotina studenata Sveučilišta u Mostaru (SUM) održalo je u srijedu prosvjedno okupljanje i šetnju na Trgu hrvatskih velikana (Rondo) u Mostaru kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo cijenama školarine i online nastavom na toj visokoškolskoj ustanovi.

Student arheologije i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu SUM-a i jedan od organizatora prosvjeda u Mostaru Marko Vračević kazao je kako današnjim događajem traže svoja studentska prava.

- Mi smo danas izašli na ulice i tražimo smanjenje školarine za 25 posto, ukidanje online nastave, punu transparentnost Studentskog zbora i Rektorata SUM-a te digitalizaciju referade. Shodno budžetu od 40 milijuna maraka, s kojim Rektorat raspolaže, smatramo da se tih 25 posto neće nešto značajno ni osjetiti, tako da ćemo biti ustrajni u našim idejama, zamislima i apelu rektoratu da se napokon očituje - kazao je Vračević.

Istaknuo je kako vjeruje da će ovi prosvjedi uroditi plodom.

- Izuzetno sam optimističan i da nismo vjerovali u sve ovo, ne bismo ni izlazili na ulice. Stalno ćemo biti aktivni i stalno ćemo pozivati rektorat da se napokon počne baviti pitanjima studenata, a ne da donosi "kikiriki reforme" - navodi Vračević.

Po njegovim riječima, jedina politika koja postoji na SUM-u je u zgradi Rektorata i u Studentskom zboru mostarskog Sveučilišta.

- Mi smo ovdje izašli ispred našeg imena i prezimena i ostale stvari koje su vezane za politiku s nama nemaju nikakve veze. Dakle, mi smo ovdje da se borimo za prava studenata, a nikakve stranke nisu trenutno u pitanju - kazao je Vračević.

Ako se kroz idućih deset dana navedeni uvjeti studenata ne ispune, organizatori su istaknuli kako će prosvjede ponoviti i ponavljati sve dok ne dobiju ono što žele.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo