10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

13.10.2020 / 17:49 Obrazovanje - Spahija Kozlić

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je na strani studenata

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je na strani studenata
Foto: FENA

Ministar za obrazovanje, nauku, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Spahija Kozlić razgovarao je danas s predstavnicima neformalne grupe studenata koji su jučer održali protestni skup ispred Rektorata Univerziteta u Zenici (UNZE).

Studenti su zatražili da se u akademskoj 2020/2021. godini omogući bezuvjetan prelazak na narednu godinu studija, smanje cijene školarina te omogući plaćanja školarina na rate, saopćeno je iz Press službe ZDK.

Ministar Kozlić je kazao da su cijene školarina na UNZE među najnižima od svih javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini, te da su Ministarstvo i Vlada u zadnje dvije godine više puta odbila zahtjev UNZE-a za povećanje cijene školarina, kao i cijene smještaja u Studentskom domu u Zenici.

- To smo učinili u korist studenata koji studiraju na UNZE. Kada je u pitanju plaćanje školarine na rate, već postoji praksa na pojedinim fakultetima da se odobrava obročno plaćanje, a ukoliko to bude potrebno posebnim odlukama ćemo regulirati plaćanje na rate na svim fakultetima u narednoj godini - kazao je Kozlić.

Kada je u pitanju zahtjev studenata o omogućavanju bezuvjetnog prelaska na narednu godinu studija, usaglašeno je da će ovaj zahtjev biti realiziran kroz izmjene Zakona o visokom obrazovanju ZDK, a Ministarstvo će, nakon što je zvanično dobije, uputiti inicijativu za izmjene zakona u zakonsku proceduru.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo