8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

13.10.2020 / 16:11 Svijet - Nagorno-Karabah

Cavusoglu: Amenija mora povući snage s teritorije Azerbejdžana

Cavusoglu: Amenija mora povući snage s teritorije Azerbejdžana
Foto: AA

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu izjavio je danas da su razumni pozivi za prekid vatre u oblasti Nagorno-Karabah, ali da moraju obuhvatiti i povlačenje jermenskih snaga sa azerbejdžanske teritorije.

Cavusoglu je na konferenciji za novinare sa švedskom ministricom vanjskih poslova Ann Linde u Ankari naglasio da bi pomoglo da sastanak obuhvati svih 11 članica grupe iz Minska oformljene radi posredovanja u sukobima u Nagorno-Karabahu, a na čijem su čelu Rusija, SAD i Francuska.

"Smatramo da su razumni međunarodni pozivi za prekid vatre, ali shvatamo želju međunarodne zajednice za rješavanje ovog pitanja ako tu bude i poziva Armeniji da se povuče sa teritorije Azerbejdžana", istakao je Cavusoglu.

Armenija i Azerbejdžan optužuju se međusobno za kršenje prekida vatre usaglašenog prije tri dana u oblasti Nagorno-Karabah.

Nekoliko svjetskih sila zatražilo je hitan prekid smrtonosnih sukoba, ali Turska, koja nije dio posredničkih napora, podržava Azerbejdžan i neprestano traži povlačenje jermenskih snaga.

Turska je dio jedanaestočlane grupe iz Minska. Cavusoglu je ponudio učešće u razgovorima Linde pošto Švedska preuzima predsjedavanje OEBS-u, pod čijim je ingerencijama i grupa iz Minska.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo