17°C
Mostar 16°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

12.10.2020 / 23:21 Svijet - Sjeverna Koreja

Kim se izvinio građanima što nije uspio poboljšati njihove živote

Kim se izvinio građanima što nije uspio poboljšati njihove živote
Foto: Vijesti.ba

Vrhovni vođa Sjeverne Koreje Kim Džong-un tokom govora na vojnoj paradi za vikend "s knedlom u grlu" izvinio se sugrađanima što nije uspio poboljšati njihove živote.

Reuters navodi da je na proslavi 75. godišnjice osnivanja Radničke partije, koja u Sjevernoj Koreji drži totalnu vlast, prvo zahvalio hiljadama vojnika na svim njihovim žvrtama, između ostalog i na tome što su pomogli da se spriječi širenje novog virusa korona i na ovu zemlju.

Vođa je rekao da je zahvalan na tome što "niti jedan sjeverni Korejac nije zaražen virusom". SAD i Južna Koreja inače otvoreno sumnjaju u to da je Sjeverna Koreja ostala pošteđena covida-19.

Kim Džong-un je, međutim, rekao i to da je uticaj mjera protiv pandemije, međunarodne sankcije i udar nekoliko tajfuna, svi skupa spriječili njegovu vladu u tome da poboljša život građana.

"Moji napori i iskrenost nisu bili dovoljni za spasiti naš narod od životnih problema", kazao je vrhovni vođa.

Snimak njegovog govora pokazuje da je pred uplakanim i potresenim vojnikinjama i vojnicima, te ostalim građanima govorio crven u licu, kao s knedom u grlu, a u jednom trenutku radeći pokret kao da je obrisao suzu. Još tokom vikenda analitičari na Zapadu primijetili su da je vojna parada održana u krajnje neobičnim uslovima, po prvi put u ranu zoru, a sad mnogi od njih tumače da je ovaj potez Kima Džong-una pokazatelj da se veliki vođa nalazi pod velikim pritiskom svojih političkih protivnika i problema u zemlji.

UN je ranije konstatovao da 40 odsto Korejaca na Sjeveru nema dovoljno hrane. To se u međuvremenu, navode razni agencijski izvještaji, dodatno pogoršalo snažnim poplavama uslijed udara tajfuna i dodatnim učvršćivanjem ionako vrlo zatvorenih granica kako bi se pandemija kovida zadržala izvan granica Sjeverne Koreje.


(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo