16°C
Mostar 20°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 21°C
Bihać 14°C

09.10.2020 / 20:00 BiH - Saopćenje za javnost

DF: Osuđujemo kriminalno – političke napade na nezavisnost CiK-a

DF: Osuđujemo kriminalno – političke napade na nezavisnost CiK-a

Odluka Agencije za zaštitu ličnih podataka da se Centralnoj izbornoj komisiji zabrani objava spiska birača registrovanih za glasanje putem pošte, te da te podatke odmah ukloni sa svoje službene stranice – iznenađujuća je i ničim opravdana.

Svjedoci smo da je ovih dana cjelokupna građanska javnost u BiH sa velikim odobravanjem pozdravila ovaj potez CIK-a koji su svi dobronamjerni shvatili kao odlučan pokušaj uklanjanja ove vrste izbornog inžinjeringa.

Očito da je CIK ovim potezom dirnuo u „osinje“ kriminalno-političko gnijezdo te zato ovu odluku Agencije za zaštitu ličnih podataka smatramo političkom, a nije teško pretpostaviti iz kojih opcija je inicirana.

Jednostavno, u redovima onih koji našim sudbinama vladaju decenijama, nastala je panika, pogotovo kada su neke od ovih aktivnosti počele epilog dobijati na sudovima i tužilaštvima.

Demokratska fronta se nada da će CiK istrajati u svom naumu, da predstojeći lokalni izbori budu transparentni i obavljeni po svim pravilima demokratskog svijeta.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo