7°C
Mostar 9°C
Tuzla °C
Banja Luka 5°C
Bihać 5°C

09.10.2020 / 20:00 Politika - Čarkadžić i Ćutahija za Vijesti.ba

Analitičari: Odluke CIK-a bude nadu, svi ih trebaju podržati

Analitičari: Odluke CIK-a bude nadu, svi ih trebaju podržati
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Politički analitičari Denis Čarkadzic i Haris Ćutahija komentirali su za Vijesti.ba posljednje odluke Centralne izborne komisije BiH (CIK BiH).

Čarkadžić kaže da je odluka CIK-a da zabrani učešće stranci Nenada Stevandića Ujedinjena Srpska dobar znak da se neke stvari mijenjaju.

“Dobar dio političke javnosti u Bosni i Hercegovini prilično je rekao bih iznenađen onim dijelom odluke CIK-a BiH kojom se poništava ovjera za učešće na izborima stranke Ujedinjenja Srpska”, kaže Čarkadzić i dodaje:

“Po mom mišljenju, ključni razlog zašto je javnost zatečena treba tražiti u tome što ta ista javnost nije navikla, odnosno vrlo rijetko je imala priliku da vidi da u proteklih 25 godina država reaguje odlučno i beskompromisno, što ova odluka CIK-a sasvim sigurno jeste, dodaje on.

Haris Ćutahija smatra kako je donošenje odluke o zabrani učešća na izborima Ujedinjenoj Srpskoj pozitivan presedan, nešto što apsolutno nije bilo očekivano i budi nadu da će se stvari u Bosni i Hercegovini jednom normalizirati.

“U postkonfliktnom društvu, kakvo je Bosna i Hercegovina, govor mržnje i fašizam moraju biti sankcionisani. Centralna izborna komisija BiH je još od prošlih općih izbora pod pritiskom SNSD-a, a vjerujem da će se to pogoršati nakon ovakve odluke, usmjerene protiv njihovog koalicionog partnera. Milorad Dodik je već prijetio mogućnošću bojkotovanja lokalnih izbora i ja sa nadam da će na to pravilno reagovati i SNSD-ovi koalicioni partneri na državnom nivou, kao i pravosudne institucije ukoliko situacija eskalira”, navodi Ćutahija.

U svakom slučaju, dodaje naš sagovornik, Centralna izborna komisija nakon ovakvih odluka počinje ličiti na nezavisnu i nepristrasnu instituciju, kakva treba i biti i nadam se da neće podleći pritiscima.

“Smatram da ih dosta snažnije u tome treba podržati međunarodni faktor u Bosni i Hercegovini, kao i sve zdrave političke snage”, zaključio je Ćutahija.

Čarkadžić je miščjenja i da je dobar znak da se stvari mijenjaju na bolje kada je nadzor nad izbornim procesom u pitanju.

“Činjenica je da se trenutni sastav CIK-a BiH ozbiljno uhvatio u koštac sa problemom lažnih prijava za glasanje izvan Bosne i Hercegovine a koji je sa svakim izbornim procesom postajao sve veći, te se do sada, sa tim očigledno dobro organizovanim i po integritet izbornog procesa veoma opasnim projektom minuli sazivi CIK-a kao ni druge nadležne institucije nisu bavile na ozbiljan i odgovoran način”, istakao je Denis Čarkadžić.

Ćutahija navodi da je izborni sistem Bosne i Hercegovine pun manjkavosti i samim tim obiluje prilikama za zloupotrebu.

“Svi problemi koji se pojavljuju u provođenju izbora vuku korijen iz loše legislative, kao i iz nepotpunog provođenja svih zakona koji tretiraju ovu oblast. Procedure glasanja i brojanja glasova su arhaične i u modernim državama davno prevaziđene”, smatra Cutahija.

Ćutahija dodaje kako je Objavljivanje Izvoda birača za glasanje van Bosne i Hercegovine samo prvi korak u pravom smjeru.

“Zloupotreba će i dalje biti, sve dok se kompletan izborni sistem ne modernizira, a vidjeli smo kako takve inicijative prolaze u Parlamentarnoj skupštini”, smatra on.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo