°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

09.10.2020 / 17:09 Politika - Sarajevo

18 zastupnika predalo potpise za smjenu Vlade KS

18 zastupnika predalo potpise za smjenu Vlade KS
Foto: Vijesti.ba
Osamnaest zastupnika "četvorke" predali su danas zahtjev za sazivanje sjednice Skupštine Kantona Sarajevo (KS) na kojoj bi se trebalo glasati o nepovjerenju aktuelne Vlade KS.

Zahtjev je potpisalo ukupno 18 zastupnika iz Naroda i pravde, SDP-a BiH, Naše stranke i NBL-a. Također, svoj potpis stavio je i Aljoša Čampara iz SDA.



U saopštenju naslovljenom sa "Vladu ne smjenjujemo zato što možemo, već zato što moramo", nova skupštinska većina istakla je kako je Vlada KS u svim segmentima svog djelovanja pokazala nedoraslost izazovima s kojima se građani i građanke suočavaju.

"Već smo mjesecima bez ministra zdravstva i ministra za rad, socijalnu politiku, izbjeglice i raseljena lica. Obezglavljeni smo u dva glavna resora za suzbijanje posljedica pandemije. Obrazovanje nam je i dalje u eksperimentalnoj fazi. Niti jedna preporuka PISA testiranja, koje je ustanovilo masovnu funkcionalnu nepismenost naših učenika, nije se ni počela provoditi, a online okolnosti u kojima se nastava odvija shvaćeni su kao opravdanje za nerad umjesto kao mogućnost unapređenja cjelokupnog nastavnog procesa.

Mladi odlaze, prijeti nam demografska katastrofa, a ova vlada je subvenciju za prvu kupovinu stana s deset hiljada KM smanjila na dvije hiljade KM, čime mladi ne mogu otplatiti niti jedan kvadrat životnog prostora. Nema unapređenja saobraćajne infrastrukture niti obnove vodovodne i kanalizacione mreže. Borba za čišći zrak je zaboravljena.

Umjesto depolitizacije državne službe, Ured za borbu protiv korupcije registrovao je u septembru sumnjiva, politička zapošljavanja u institucije Kantona. Parlamentarne procedure političkog djelovanja se ne poštuju i izvrgavaju se ruglu.

Sve navedeno, ali i još mnogo toga, razlog je da podnesemo zahtjev za smjenu Vlade Kantona Sarajevo.

Nas 18 zastupnika i zastupnica pripadamo različitim ideološkim usmjerenjima. Međutim, situacija u kojoj se nalazimo nadilazi okvire uobičajene političke borbe i u njoj moramo biti ujedinjeni. Radi se o vraćanju dostojanstva i odgovornosti političkom djelovanju u Kantonu Sarajevo. Problem aktuelne Vlade nije samo što radi loše, već što često uopšte ne radi ili radi na štetu građana. To je ono što je nedopustivo i u normalnim a pogotovo u okolnostima u kojima živimo.

Građanima i građankama želimo vratiti nadu da Sarajevo ne samo da zaslužuje, nego i može bolje te da svi u njemu možemo osigurati sebi kvalitetnije uslove za život bez obzira na to koju političku opciju podržavamo pa čak i ako smo apolitični.

Glavna poruka koju želimo poslati našim građankama i građanima jest da Vladu ne smjenjujemo zato što možemo jer imamo dovoljno ruku, već zato što moramo zaustaviti propadanje kantona i spriječiti propast u koju nas vode", ističe se u saopštenju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo