7°C
Mostar 13°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

07.10.2020 / 20:08 BiH - Zaštita okoliša

Leonardo Di Caprio objavio status o zaštiti rijeka u BiH i citirao Novalića

Leonardo Di Caprio objavio status o zaštiti rijeka u BiH i citirao Novalića
Foto: Vijesti.ba
Proslavljeni holivudski glumac i oskarovac Leonardo Di Caprio na svom je Instagram profilu danas citirao i pozdravio stavove premijera FBiH Fadila Novalića.

Naime Di Caprio u svijetu važi za jednog od najistaknutijih boraca za zaštitu okoliša. On ja pozdravio Novalićevu podršku ekološkim nevladinim organizacijama u borbi za rijeke u BiH.

Di Caprijevu objavu na instagramu like-ovalo je 118 hiljada ljudi.

Di Caprio je na Instagramu kojeg prati preko 46 miliona ljudi napisao:

- Kao rezultat globalne kampanje pokrenute prošle sedmice, uz poziv Vladi FBiH da trajno zaštiti posljednje divlje rijeke u zemlji od malih hidroenergetskih projekata i lokalnih protesta koji su uslijedili, premijer FBiH Fadil Novalić javno je podržao proteste:

"Lično podržavam ekološke nevladine organizacije. Kao veliki zaljubljenik u prirodu, uvijek ću podržavati projekte očuvanja okološa. Mislim da su nam čiste rijeke važnije od električne energije. Mi smo vjerovatno jedina zemlja u regiji koja je energetski neovisna, dobijamo dovoljno energije iz drugih izvora. Moramo održavati naše rijeke čistima i ostaviti ih budućim generacijama".


Bosanskohercegovačke rijeke suočavaju se s neposrednim uništenjem zbog 463 mala hidroenergetska projekta koja su trenutno u fazi izrade ili planiranja.

FBiH sada treba da poduzme brzu akciju - kao što smo to mi učinili u SAD-u sa Zakonom o divljim i slikovitim rijekama - kako bi trajno zaštitila većinu bioraznolikosti preostalih rijeka u Evropi, te spasila lokalne zajednice i mnoge ugrožene vrste koje, u protivnom, svijet rizikuje da izgubi, napisao je Di Caprio.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo