9°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 12°C
Bihać 10°C

07.10.2020 / 20:00 BiH - Varhelyi stiže u BiH

Hoće li Blok 7 ugroziti milijarde iz paketa pomoći EU

Hoće li Blok 7 ugroziti milijarde iz paketa pomoći EU
Foto: Vijesti.ba
Evropski komesar za politiku susjedstva i proširenja Oliver Varhelyi u petak stiže u zvaničnu posjetu Bosni i Hercegovini. On će u Sarajevu imati susrete sa bh. zvaničnicima.

Planirano je da se komesar Varhelyi sastane s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom i s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem. Planiran je i susret sa s rukovodstvima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamenta BiH.

Jedna od glavnih tema će biti Paket proširenja Evropske unije za 2020. i Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan težak 9 milijardi eura.

- Zapadni Balkan značajno zaostaje u ekonomskom razvoju za Evropskom unijom, njegov BDP po glavi stavnovnika je manji od 50% prosjeka EU i naš je izazov kako omogućiti ovoj regiji zatvori ta razlika kako bi bila kompatibilnija s Evropskom unijom i uspostavila uspješnu tržišnu ekonomiju, naveo je Varhely na predstavljanju paketa.

Komesar naglašava da je investicioni plan usmjeren na ključna područja od krucijalne važnosti koja su u stanju omogućiti rast i zaposlenjam brzo i na održivom nivou.  On je rekao da je jedan od ciljeva uložiti u obnovljive izvore energije koji bi trebalo da zamijene ugalj kao način dobijanja energije.

Upravo je danas, uoči posjete, šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler govoreći o zelenoj politici za koju se zalaže EU i komentirajući Blok 7 u Tuzli, ocijenio da EU “ne gleda blagonaklono na taj projekt” jer je riječ o “pogrešnom pristupu u vremenima kada Europa napušta ugalj”.

Blok 7 bi, sasvim je izvjesno, mogao biti prepreka za BiH u dobijanju značajnijih sredstava Evropske unije namjenjenih za Zapadni Balkan. Ova upozorenja očigledno ne zanimju čelne ljude Elektroprivrede BiH koje, po ocjeni stručnjaka, isključivo zanimaju tenderi.

"Zna se vrlo dobro kako se troše pare na tenderima, a u ugovoru sa Gezhoubom, kineskom kompanijom koja je potpisala ugovor za izgradnju, postoji klauzula koja kaže da će se 10 do 30 posto ugovora dogooriti sa podizvođačima iz BiH, odnosno građevinskim kompanijama iz BiH, da će kineski partner provesti tender, ali da ne može ga potpisati dok ne dobije zeleno svjetlo od Elektroprivrede. Dakle, ljude koji vode Elektroprivredu interesuje tih 10 do 30 posto ugovora sa građevinskim kompanijama iz BiH, jer će oni biti ti koji će određivati koje će kompanije dobiti posao za beton, a ostatak ide bez ikakve kontrole od strane Elektoprivrede kineskim firmama. Znači, sva oprema će biti dovežena iz Kine, većina radnika koji će raditi na toj opremi će doći iz Kine. Uskoro ćemo imati na desetine radnika iz Kine koji će graditi Blok 7“, objašnio je nedavno u razgovoru za Vijesti.ba Denis Žiško iz Centra za ekologiju i energiju.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo