8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

30.09.2020 / 20:54 Regija - Hrvatska

Afera Janaf: Nakon Jelisaveca, krivnju priznali Gašparac i Maras

Afera Janaf: Nakon Jelisaveca, krivnju priznali Gašparac i Maras
Foto: Cropix
Nakon što je direktor VG Vodoopskrbe Tomislav Jelisavec u ponedjeljak prvi priznao krivnju u aferi Janaf i pušten da se brani sa slobode, tijekom srijede će iz istražnog zatvora izaći voditeljica EU projekata Vodooprskbi Katarina Gašparac te Zvonko Maras iz tvrtke Solarna tehnologija.

Puštanje još dvoje osumnjičenih iz istražnog zatvora u Remetincu Hini je u srijedu potvrđeno na zagrebačkom Županijskom sudu.

Neslužbeno se doznaje da su Jelisavec i Gašparac priznali kako su po nalogu velikogoričkog gradonačelnika i saborskog zastupnika HDZ-a Dražena Barišića namještali natječaj za pročistač otpadnih voda u tom gradu za tvrtku Elektrocentar Petek prvoosumnjičenog Krešu Peteka. Riječ je o projektu čija je vrijednost procijenjena na 97 milijuna kuna (oko 12,5 milijuna eura), a s Petekom je ugovoren posao za iznos od 148 milijuna kuna (oko 19 milijuna eura).

Pored Jelisaveca i Gašparac, krivnju za djela koja mu se stavljaju na teret priznao je i direktor Solarne tehnologije Zvonko Maras, čija je tvrtka bila u zajednici s Petekovim Elektrocentrom.

Iz izvora bliskih istrazi doznaje se da je na priznanje krivnje spremno još petero osumnjičenika iz afere Janaf.

Jelisavec je pušten na slobodu nakon što je zatražio da iznese dopunu obrane i dao višesatni iskaz u Uskoku, a na čiji je prijedlog pušten iz istražnog zatvora. Mediji pišu da je Jelisavec, priznajući djelo, teretio Barišića, Peteka i dvije suosumjničenice.

Neslužbeno se doznaje da je Jelisavec izjavio kako je sve što je Barišić tražio od njega vezano za pročistač otpadnih voda proslijedio Gašparac kako bi ona to i provela.

Uskok je pokrenuo istragu protiv ukupno 13 osoba koje tereti za trgovanje utjecajem, davanje mita, nezakonito pogodovanje zlouporabe položaja i ovlasti te pomaganja u tim nedjelima. Uz glavne aktere te korupcijske afere - Peteka, direktora Janafa Dragana Kovačevića, Barišića i gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića te Jelisavca, Gašparac, Marasa i Prodan, osumnjičeni su Vlado Zorić, Damir Vrbanc, Vatroslav Sablić, Iva Šuler i Ljubomir Perušić, navodi Hina.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo