10°C
Mostar 12°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

30.09.2020 / 20:00 Politika - Član Predsjedništva

Dodik: Plan EU težak milijarde eura, iz BiH spremno 10 projekata

Dodik: Plan EU težak milijarde eura, iz BiH spremno 10 projekata
Milorad Dodik / Vijesti.ba
Član Predsjedništva Milorad Dodik pozdravio je, u Briselu, procjenu zvaničnika Evropske unije da će BiH, izvjesno, sljedeće godine dobiti kandidatski status.

Dodik je izrazio zadovoljstvo i najavom novog pristupa rješavanju migrantske krize, i preporukom BiH da pristupi zoni "malog Šengena".

-  Ima pitanja koja su teška, ali u Briselu niko niti ne očekuje da ta pitanja budu riješena. Smatra se da u nekoj dinamičkoj priči budu tretirana. Tamo se nalaze neke stvari, kao što je eliminacija stranih sudija iz Ustavnog suda, odlazak OHR-a. U Evropi shvataju da su to teška pitanja i da se ide na neka lakša, kao što su javne nabavke, sukobi interesa, plan jasnih reformi pravosuđa - naglasio je za Dodik za RTRS.

Dodik naglašava da Evropa razumije kakva je situacija u BiH.

- Niko ne očekuje da se riješi svih 14 preporuka. Vidjećemo šta to sve znači - izjavio je Dodik.

EU će definisati plan za pomoć poslije pandemije virusa korona.

- U petak je sastanak putem video-linka. Osmišljen je plan koji je težak nekoliko milijardi evra za zapadni Balkan, a želja je da se svi glavni gradovi povežu auto-putevima. Predloženo je iz BiH 10 projekata, pet iz Federacije BiH, četiri iz Republike Srpske i jedan zajednički, a to je pruga Doboj-Tuzla-Zvornik, a o svemu tome odlučivaće evropski komesari. Tu idu autoputevi, željeznice, digitalni koridori, kao i pitanje ekologije. Naša ambicija je da svaki grad ima prečistače za rijeke da u njih ne ide kanalizacija - naveo je Dodik.

Stav RS se ne mijenja po pitanju migranata.

- Nećemo dozvoliti da se migranti zadrži u RS - jasno je poručio Milorad Dodik za RTRS.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo