30.09.2020 / 16:52 Politika - Član Predsjedništva BiH

Dodik: Uspješna posjeta Briselu, možemo do statusa kandidata

Dodik: Uspješna posjeta Briselu, možemo do statusa kandidata
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik ocijenio je dobrim i uspješnim današnju posjetu članova kolektivnog šefa države Briselu.

Podsjetimo, Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik sastali su se danas s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem, a zatim i održali radni ručak s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem.

Razgovarali su potom i s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom.

- Mislim da smo mogli da čujemo da je bilo određenog napretka vezano za nekoliko pitanja u BiH koja su riješena, i da bi trebalo da učinimo još neke napore kako bismo mogli da iduće godine zajedno radimo s evropskim komesarom i zemljama članicama EU, da dođemo do statusa kandidata, što bi bila jedna nova dinamika za BiH. Ja to podržavam i mislim da je to dobro - kazao je Dodik u svom obraćanju medijima.

S druge strane, kako je navao, paket ekonomske pomoći koji se usaglašava u EU, i koji će biti usvojen u sljedeći utorak, obuhvata veoma važne sektore i oblasti.

- Taj paket treba da pokrije i izgradi komunikacije u pogledu izgradnje autoputeva, željeznica, plinovoda, digitalnih koridora i poveže sve glavne gradove zemalja Zapadnog Balkana. U tom pogledu, bit će utvrđeno 18 projekata za cijeli Balkan - pojasnio je Dodik.

Prema njegovim riječima, EU pravi jedan novi plan vezano za migrante, nastavlja Dodik, koji podrazumijeva da se oni zadrže na svim granicama i „da se izbace svi oni koji ne trebaju da budu tu“.

- Očigledno da je to jedini način na koji možemo poslati jasnu poruku da ne želimo da trpimo ulazak migranata na način kako smo to gledali u prošlosti. U tom pogledu, mislim da će usaglašena politika EU istim principima biti primjenjivana i na Zapadnom Balkanu - poručio je Dodik.

Kada se radi o „Mini šengenu“, ističe da je to ustvari priprema čitavog regiona za ono što podrazumijeva implementaciju vrijednosti šengena iz EU na tom prostoru.

- EU je jasno rekla da će podržati implementaciju tih vrijednosti u okviru zemalja Zapadnog Balkana, i da će na samitu 10. novembra taj „Mini šengen“ biti jedna od glavnih tema, i da je veoma važno za BiH da bude unutra, i da se naprosto ne ostane na kraju svog tog procesa - dodaje Dodik.

Ponavlja da je današnja posjeta Briselu uspješna, te dodaje da će se članovi Predsjedništva u taj grad ponovo vratiti 9. oktobra, gdje će imati još neke razgovore.

- Mislim da imamo jednu dinamiku. Naravno, svi naši sagovornici znaju da je BiH složena po svojoj strukturi i političkom sistemu. Posebno se pozdravlja činjenica da se održavaju izbori u Mostaru, ali isto tako su svjesni da postoje problemi koje treba rješavati, koji su inicirani tim sporazumom o Mostaru, vezano za Izborni zakon - zaključuje Dodik.




(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo