3°C
Mostar 7°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

30.09.2020 / 16:34 Politika - Bruxelles

Kandidatski status moguć naredne godine, podrška mini Šengenu

Kandidatski status moguć naredne godine, podrška mini Šengenu
Foto: Vijesti.ba

Članovi Predsjedništva BiH boravili su danas u službenoj posjeti Bruxellesu, gdje su razgovarali sa čelnicima Evropske unije.

Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik sastali su se s predsjednikom Evropskog parlamenta Davidom Marijom Sassolijem, a zatim i održali radni ručak s komesarom za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Oliverom Varhelyjem.

Razgovarali su potom i s potpredsjednikom Evropske komisije i visokim predstavnikom za vanjske poslove i sigurnu politiku Josephom Borrellom.

U izjavi za medije, predsjedavajući Džaferović rekao je da su članovi bh. kolektivnog šefa države imali vrlo korisne sastanke i da je današnja posjeta ocijenjena vrlo uspješnom.

Žao mu je, kaže, što su neki mediji prenijeli da postoje neki nesporazumi kod fotografiranja u Evropskom parlamentu.

- To je najobičnija zloupotreba onoga što se dogodilo, dakle ništa se nije dogodilo i ja evo koristim priliku da to u prisustvu članova Predsjedništva demantiram. Radi se o protokolu kad je fotografiranje u pitanju – rekao je Džaferović.

Ističe kako danas može da saopšti dobre vijesti za BiH, a to je da će EU iduće sedmice objaviti dva izvještaja – jedan koji se tiče proširenja i drugi koji se tiče paketa ekonomske podrške Zapadnom Balkanu.

- Kada je u pitanju proširenje EU, danas je na svim sastancima kazano da je BiH napravila značajne iskorake u realizaciji 14 prioriteta Evropske unije i da BiH treba da nastavi da predano radi na ispunjavanju svih obaveza iz tih prioriteta. Ukoliko to bude tako, onda možemo očekivati kandidatski status u toku iduće godine - pojasnio je Džaferović.

Kada se radi o paketu ekonomske podrške regiji Zapadnog Balkana, Džaferović ističe da će taj izvještaj iduće sedmice biti predstavljen od strane evropskog komesara.

- To je vrlo značajan paket koji treba da značajno podrži infrastrukturu, energetski i ekološki razvoj cijelog regiona Zapadnog Balkana. Od toga se dobar dio odnosi na BiH - kazao je Džaferović.

Naglašava da je danas razgovarano i o brojnim drugim temama, a jedna od njih su bile migracije.

- BiH je opterećena problemom ilegalnih migracija. Imat ćemo punu podršku EU da se što uspješnije nosimo sa tim problemom. Evropska komisija je pripremila novi plan za rješavanje pitanja migracija, on je sada na diskusiji među državama članicama i pomoći će da se BiH uspješnije nosi sa tim problemom, da se smanji broj ilegalnih migranata u BiH – naveo je Džaferović.

Razgovarano je i o regionalnoj saradnji, a članovima Predsjedništva BiH danas je u Briselu jasno kazano da ono što se kod nas u BiH naziva „Mini šengen“, to je ustvari realizacija četiri slobode na kojima počiva EU.

- To je nešto što će biti standardizirano u skladu sa pravilima EU, da to nije nikakva zamjena za evropski put bilo koje države, nego da je to ustvari priprema tih država za članstvo u EU – istakao je Džaferović.

Napominje kako je Predsjedništvo BiH pozdravilo tu inicijativu koja već postoji između Srbije, Albanije i Sjeverne Makedonije, te da je Vijeće ministara zaduženo da pripremi izvještaj.

- Mi kao članovi Predsjedništva, nakon svih ovih razgovora, smo spremni da podržimo jednu takvu inicijativu. Ali konačna odluka će biti na svim institucijama u BiH, Predsjedništvu, Parlamentu i Vijeću ministara – dodaje Džaferović.

Sa svim zvaničnicima EU danas je razgovarano i o obilježavanju 25. godišnjice Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Pozvali smo gospodina Borrella da dođe u BiH na taj dan. Želimo da kao Predsjedništvo pošaljemo poruku koja će govoriti o budućnosti naše zemlje. Gospodin Borrell je prihvatio poziv i doći će u BiH – poručio je Džaferović.

I Željko Komšić kaže kako je zadovoljan današnjom posjetom Bruxellesu i sastancima s čelnicima EU.

- Sastanci su bili zaista dobri, pogotovo ovaj s komesarom Varhelyjem, gdje smo išli malo više u detalje, u neke konkretne stvari. Zadovoljan sam i sastancima i atmosferom koja je vladala na njima - kratko je medijima rekao Komšić.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo