3°C
Mostar 8°C
Tuzla 5°C
Banja Luka 6°C
Bihać 7°C
Powered by Dark Sky

30.09.2020 / 10:47 Crna hronika - Tužilaštvo BiH

Sarajlija optužen zbog šverca 180 kilograma duhana

Sarajlija optužen zbog šverca 180 kilograma duhana

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Predraga Jovanovića, rođenog 1972. u Sarajevu, ranije osuđivanog, državljanina BiH, koji se tereti da je nezakonito pribavio veću količinu....

....akcizne robe - duhana, koji nije bio obilježen kontrolnim i poreskim markicama na način propisan poreskim zakonodavstvom BiH, s namjerom da duhan stavi u promet na ilegalnom tržištu.

Prema navodima optužnice, optuženi je rezani duhan u količini od oko 180 kg, za koji nije posjedovao potrebnu dokumentaciju, prevozio u putničkom vozilu, te su ga na području Olova kontrolisali policijski službenici MUP-a KS koji su pronašli i oduzeli duhan.

Iznos utajenih akciznih davanja za navedenu količinu duhana iznosi oko 25.000 KM, te se nezakonitim prometovanjem velikih količina duhana nanosi šteta budžetu i svim građanima Bosne i Hercegovine, a počinioci krivičnih djela stiču velike iznose nezakonite imovinske koristi.

Optuženi se tereti da je počinio krivično djelo nedozvoljen promet akciznih proizvoda u pokušaju iz Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo