8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 11°C

29.09.2020 / 22:52 Svijet - London

Donji dom Britanskog parlamenta usvojio Nacrt zakona koji krši Sporazum o Brexitu sa EU

Donji dom Britanskog parlamenta usvojio Nacrt zakona koji krši Sporazum o Brexitu sa EU
Foto: Arhiv

Poslanici donjeg doma Britanskog parlamenta odobrili su danas Nacrt zakona koji ministrima daje ovlaštenja da prekrše Sporazum o Brexitu sa EU, uprkos prijetnjama tužbom iz Brisela i nemirima unutar vladajuće Konzervativne stranke.

Nacrt zakona o unutrašnjem tržištu za koji ministri priznaju da krši međunarodno pravo odobren je sa 340 glasova za i 256 protiv. Nacrt sada odlazi u gornji dom Parlamenta na raspravu.

Vlada navodi da su klauzule Nacrta zakona kojim se poništava Sporazum o Bregzitu koji je premijer Boris Johnson potpisao u januaru neophodne radi zaštite slobodne trgovine sa Sjevernom Irskom i biće upotrijebljeni samo u slučaju neuspjeha razgovora o graničnom rješenju sa EU.

EU, koja želi da bude sigurna da otvorena granica Sjeverne Irske sa članicom Irskom ne postane "mala vrata za ulaz robe u blok", smatra da je to ozbiljno kršenje Sporazuma o Brexitu i prijeti tužbom.

Analitičari navode da bi diskusija o Nacrtu zakona u gornjem domu Britanskog parlamenta trebala da traje do početka decembra. Johnson u tom domu nema većinu i moguće je da sporne klauzule ne budu usvojene.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo