6°C
Mostar 10°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 9°C
Bihać 3°C

29.09.2020 / 20:46 Obrazovanje - Pravo na jezik

Predstavnici Instituta za jezik UNSA posjetili OŠ “Sveti Sava” u Zvorniku

Nešto duži susret bio je s roditeljima i djecom u područnoj školi u Liplju, gdje se govorilo o velikim i konkretnim problemima na terenu, prošlim, ali i sadašnjim...

Delegacija Instituta za jezik Univerziteta u Sarajevu,  prof. dr. Alen Kalajdžija, direktor Instituta, dr. Jasmin Hodžić, naučni saradnik te književnik Hadžem Hajdarević, iz službe za izdavačku djelatnost, boravili su danas u Zvorniku u službenoj posjeti Osnovnoj školi “Sveti Sava”, kod direktora ove ustanove, a zatim i u njenoj područnoj školi, u Liplju kod Zvornika, poznatoj po borbi tamošnjih roditelja i djece za prava na maternji bosanski jezik u školstvu, gdje i ove školske godine stvari nisu riješene na adekvatan način.

Stoga su predstavnici Instituta za jezik obavili konkretan i korektan razgovor s Goranom Ivanovićem, direktorom škole “Sveti Sava”, gdje su se razmatrali svi prijedlozi za moguće što skorije efikasno rješenje, a koje bi na zadovoljsvo svih strana u sporenju moglo biti provodivo na području bosanskohercegovačkog entiteta RS.

Nešto duži susret bio je s roditeljima i djecom u područnoj školi u Liplju, gdje se govorilo o velikim i konkretnim problemima na terenu, prošlim, ali i sadašnjim, pri čemu su roditelji (većina njih) skoro primorani povući djecu iz redovne nastave, jer im se ne osiguravaju zakonom zagarantovana prava u obaveznom školstvu.

Ovom prilikom poklonjena su i neka naučna institutska izdanja, kako direktoru škole “Sveti Sava” u Zvorniku, tako i gosp. Nezrudinu Hajdareviću, voditelju mobilne biblioteke Molly, predviđenoj za podršku djeci u srednjem Podrinju, preko koje će pojedine publikacije Instituta za jezik biti dostupne širem krugu čitalaca, a naročito u školama.
Cijeli događaj okarakteriziran je kao početak konkretnijeg iznalaženja potrebnih rješenja u problemima s kojima se djeca susreću u učenja i izučavanju maternjeg jezika u prosvjetno-pedagoškoj praksi. O svim budućim aktivnostima javnost će biti blagovremeno obavještavana, saopćeno je iz Instituta za jezik.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo