5°C
Mostar 6°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 6°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

28.09.2020 / 13:36 BiH - Ministarstvo komunikacija i prometa

Ministri Mitrović i Mihajlović obišli gradilište mosta Rača

Ministri Mitrović i Mihajlović obišli gradilište mosta Rača
Foto: FENA

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović i potpredsjednica Vlade i ministrica građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije Zorana Mihajlović obišli su danas gradilište mosta preko rijeke Save na dionici autoceste Sremska Rača – Kuzmin.

Obilasku gradilišta prisustvovali su i turski ambasador u Republici Srbiji Tanju Bilgiç, ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Đorđe Popović i predstavnik turske kompanije Tasyapi.

 - Gradnjom mosta na trasi autoceste koji treba povezati Bosnu i Hercegovinu sa Srbijom, odnosno Banju Luku i Beograd, stvara se niz prednosti koje pružaju šansu za razvoj privrede i svih segmenata društva. Izgradnjom autoceste Sarajevo – Beograd, Bosna i Hercegovina dobija mogućnost povezivanja sa koridorima 10 i 11 unutar Srbije, odnosno sa autocestom Beograd – Šid i saobraćajnicom preko Požege, dok za Srbiju ovo znači povezivanje sa evropskim Koridorom Vc koji povezuje Mađarsku, Hrvatsku i BiH. Nadam se da će ovaj most biti most nade i da će donijeti nove poslovne aktivnosti, ojačati turizam i omogućiti mladima koji ostaju ovdje bolji i ugodniji život - kazao je ministar Mitrović.

Po riječima ministrice Mihajlović, ova autocesta je jedan od najznačajnijih i najvrednijih infrastrukturnih projekata u regionu, čija ukupna procijenjena vrijednost gradnje iznosi oko dvije milijarde eura, računajući teritoriju i Srbije i Bosne i Hercegovine.

 - Ovaj projekat je važan za povezivanje Srbije i Bosne Hercegovine, Srbije i Republike Srpske, ali je važan i za povezivanje dva naroda, Srba i Bošnjaka. Na obje dionice koje gradimo predvidjeli smo zajedničke granične prijelaze, jedan u Sremskoj Rači, drugi u Kotromanu, što će dodatno olakšati promet između Srbije i BiH. Budućnost regiona je u povezivanju, a zajednički projekti su najbolji put da čuvamo stabilnost, unapređujemo naše odnose i da kao region idemo naprijed i razvijamo se, na korist svih građanki i građana - dodala je Mihajlović.

Izgradnja novog mosta u Rači predstavlja jedan od najznačajnijih projekata koji zajednički realiziraju Republika Srbija i Bosna i Hercegovina.

 - Izgradnja mosta na rijeci Savi kod Rače je od izuzetnog značaja za građane i privredu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, naročito u svjetlu planirane izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd – Sarajevo. Nakon mosta u Bratuncu, ovo je drugi međudržavni most sa Republikom Srbijom koji se gradi za relativno kratko vrijeme i čiju izgradnju u potpunosti finansira Republika Srbija, na čemu smo im zahvalni - rekao je ministar Popović, saopćeno je i Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo