12°C
Mostar 15°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 13°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

28.09.2020 / 13:18 BiH - Sarajevo

Panel diskusija: 'Uloga aktivista u procesima održivog i trajnog mira u BiH'

Panel diskusija: 'Uloga aktivista u procesima održivog i trajnog mira u BiH'
Foto: FENA
Fondacija "Udružene žene Banja Luka" danas je u Sarajevu organizirala panel diskusiju pod nazivom "Uloga  aktivista i aktivistica u procesima održivog i trajnog mira u Bosni i Hrecegovini".

Po riječima projekt koordinatorice te fondacije Gorice Ivić cilj panel diskusije je "da se potakne  dijalog o mirovnom aktivizmu i da doprinos razvijanju motivacije mladih iz BiH da aktivno učestvuju u procesima pomirenja i uspostavljanju održivog mira u BiH".

- Panel diskuju organizujemo u sklopu projekta "Klupa mira" koji Fondacija "Udružene žene  Banja Luka" realizuje  zahvaljujući podršci programa Bosna & Hercegovina Resilience Initiative (BHRI). Implementaciju projekta podržava Međunarodna organizacija za migracije (IOM) uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodini razvoj (USAID) i obuhvata niz aktivnosti koji treba da doprinesu jačanju građanskog angažmana u mirovnim procesima  u BiH - kazala je Ivić za Fenu.

Navodi, da je ovo je treća od planirane četiri panel diskusije, koju organizuju u okviru projekta pod nazivom "Klupa mira".

- Dosadašnje panel diskusije su izazvale veliko učešće mladih iz cijelog regiona i bile su organizovane online, putem zooma. Sam projekt je nastao kao rezultat inicijative mladih ljudi sa Unverziteta iz Banja Luke, a centrlana aktivnost je izgradnja "Klupe mira", kao spomenika miru u Banja Luci - kazala je Ivić.

 Učesnici panel diskusije bili su mladi aktivisti i aktivistice  iz nevladinog sektora, medija te iz  društveno-političkog života.

Panelistice su bile predstavnice organizacija civilnog drušva, koje imaju dugogodišnja iskustva u mirovnom djelovanju -  Radmila Žigić iz Fondacije "Lara" iz  Bijeljina (sa temom "Iskustva i rezultati ženskog mirovnog aktivizma u BiH"), Vildana Džekman iz Fondacije Cure iz Sarajeva ("Omladinsko djelovanje i lokalne mirovne akcije u BiH"), Bojana Trninić iz Helsinškog parlamenta građana iz Banja Luka ("Kako obrazovati građane i građanke o miru") i ekspert Inicijative "Građanke za Ustavne promjene" Lejla Gačanica ("Koliko bi promjena Ustava doprinijela miru u BiH").


(Vijesti.ba / FENA)  

Izdvajamo