17°C
Mostar 16°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

28.09.2020 / 08:12 Svijet - Predsjednički izbori

Debata: Trump i Biden prvi put licem u lice

Debata: Trump i Biden prvi put licem u lice
Foto: Vijesti.ba

Kampanja za američke predsjedničke izbore ovaj tjedan ulazi u novu fazu političkim televizijskim spektaklom koji će pratiti milioni Amerikanaca - prvim direktnim sučeljavanjem aktuelnog predsjednika i njegovog demokratskog izazivača.

Donald Trump i Joe Biden sučelit će se sutra, odnosno rano u srijedu po srednjoeuropskom vremenu, na prvoj od tri debate predviđene prije izbora 3. 11.

Izborna kampanja uvelike se zbog koronavirusa odvija virtualno što daje dodatnu težinu prvoj 90-minutnoj debati, kada će deseci milijuna Amerikanaca dobiti prigodu procijeniti dvojicu političara koji se međusobno optužuju da predstavljaju egzistencijalnu prijetnju Sjedinjenim Državama.

Biden: Trump nije dosta inteligentan za činjenice. Trump: Neka se testira na drogu

Biden je rekao da zna da će debata biti "teška", dok ga je Trump preko Twittera pozvao da se prije i poslije debate testira na drogu.

"Radit će se prije svega o osobnim napadima i lažima jer on samo to zna", rekao je Biden o Trumpu. "On ne zna kako razgovarati o činjenicama. Za to nije dovoljno inteligentan", dodao je.

Trump je pak napisao ovo:

"Tražit ću da se Pospani Joe Biden testira na drogu, prije i poslije debate koja je zakazana za utorak. Naravno, i ja ću se testirati. Da se blago izrazim, njegovo ponašanje na debatama je neujednačeno, a to mogu uzrokovati samo droge."

Nakon prve 90-minutne debate koju će moderirati novinar Fox Newsa Chris Wallace, predviđene su još dvije, 15. i 22. 10.

Biden zbog pandemije vodi diskretniju kampanju. Trump to koristi i ne prestaje govoriti o nedostatku energije svog protivnika. Naglašava i da je Biden marioneta radikalne ljevice. Mjesece je proveo i ocrnjujući Bidenovo mentalno stanje. Trump nije imao debatu s nekim protivnikom od 2016. i izborne utrke s Hillary Clinton.

"Uobičajeno, prva debata je teža za aktualnog predsjednika", rekao je Aaron Kall sa Sveučilišta Michigan i suautor "Debating The Donald."

"Kad ste predsjednik, vi ste pomalo u svom svijetu i povijesno prva debata obično ide protivniku", dodao je.

Biden: Trump je kao Goebbels

Biden tvrdi da je Trump "pomalo poput Goebbelsa" i koristi se receptima nacističke propagande.

"Ponavljate laž i opet i opet, ponavljate je, ponavljate, ponavljate, kako bi ona postala prihvaćena činjenica. Ljudi znaju da je predsjednik lažljivac", rekao je Biden.

Teme na dnevnom redu debate vruća su politička i socijalna pitanja poput rezultata koje su u karijerama postigli Trump i Biden, imenovanja u Vrhovni sud, situacije s covidom-19, rasnih odnosa i nasilja u gradovima te integritet izbora.

Američki predsjednik u subotu je nominirao konzervativnu sutkinju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda, na poziciju koju je do smrti obnašala Ruth Bader Ginsburg.

Kandidati za Vrhovni sud moraju biti potvrđeni većinom u Senatu koji trenutno kontroliraju republikanci.

Vođa republikanske većine u Senatu Mitch McConnell pozdravio je nominaciju Amy Coney Barrett u izjavi kojom je jasno dao do znanja da će Senat glasati za Trumpov izbor.

Demokrati žestoko kritiziraju namjeru da se na tako važnu i doživotnu funkciju nekoga imenuje samo dva mjeseca prije izbora, ali malo je toga što mogu učiniti da republikance u tome spriječe.

Senatska saslušanja moguće nove sutkinje počinju 12. 10..

Trumpov as iz rukava

Pošto Biden vodi u anketama i na nacionalnoj razini i u ključnim državama, Trump gleda na ovu nominaciju, kojom će najviši američki sud gurnuti udesno u godinama koje dolaze, kao ključan vjetar u leđa svojoj kampanji.

A na televizijsku debatu gleda kao na as iz rukava. Trump ima veliko povjerenje u svoju moć na pozornici, ali će morati premostiti činjenicu o 200.000 umrlih od koronavirusa, govoriti o ekonomskom padu te se suočiti s umorom Amerikanaca od njegovih neprestanih skandala.

"Kad Joe Biden stupi na tu pozornicu, bit će to prvi trenutak u četiri godine da će Amerikanci imati prigodu sučeliti Trumpa s onim što je napravio", kazao je Steve Schmidt, republikanski strateg koji se pretvorio u Trumpova protivnika.

Bidenu kao izbornom favoritu prije svega treba da ostane odmjeren i stabilan. Ali će protiv sebe imati osobu koju mnogi smatraju najvećim provokatorom.

"Nema gotovo nikakve sumnje da će ga Trump pokušati isprovocirati", rekao je David Barker, direktor Centra za kongresne i predsjedničke studije na Američkom sveučilištu.

Biden nema debelu kožu i neki od njegovih najpoznatijih gafova dogodili su se upravo kada je odgovarao na pitanje ili komentar koji ga je pogodio, dodao je.

(Vijesti.ba / Hina)

Izdvajamo