°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

27.09.2020 / 17:34 Politika - Dženan Đonlagić

Neka HDZ napusti fotelje pa onda u ime Zagreba prijeti blokadom države

Neka HDZ napusti fotelje pa onda u ime Zagreba prijeti blokadom države
Foto: FENA - Vijesti.ba

Šef Kluba zastupnika Demokratske fronte u PD PSBiH Dženan Đonlagić, reagirao je na prijetnje potpunom blokadom države koje je izrekao HDZ-ov zastupnik u PSBiH Nikola Lovrinović, navodeći da treba blokirati sve institucije države ukoliko se ne usvoji Izborni zakon po želji Dragana Čovića.

Neka Lovrinović koji prijeti blokadom institucija države u ime Zagreba, prvo saopći na stotinama funkcionera HDZ-a i njihovim članovima u državnoj službi, da se odreknu plata, naknada za odvojeni život, putnih dnevnica i drugih privilegija iz državnog budžeta, prije nego što nastave sa karadžićevskom metodom paraliziranja institucija.

Krajnje je vrijeme da HDZ prestane Bosnu i Hercegovinu držati kao taoca zbog političkih želja Dragana Čovića koje se sastoje u nemogućim zahtjevima za izmjenom Izbornog zakona na principima UZP-a i na produbljivanju diskriminacije građana po etničkom principu koja već postoji, a od strane HDZ-a se nastoji cementirati.

Demokratska fronta je u parlamentarnu proceduru uputila prijedlog Izmjena Izbornog zakona i Ustava koji nije baziran na UZP “vrijednostima” nego je u potpunosti usklađen sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Mišljenjem Evropske komisije.

Parlament Bosne i Hercegovine kao institucija države, jedina je adresa na kojoj se o izmjenama Izbornog zakona i Ustava može raspravljati, stoga i ne začuđuju Lovrinovićeve prijetnje blokadom institucija, jer HDZ ne želi institucionalna rješenja na bazi presuda evropskih sudova, nego žele vaninstitucionalno nasilje, koje ne smije biti dopušteno, stajao iza tog nasilja zvanični Zagreb ili ne.



(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo