8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

27.09.2020 / 12:20 Politika - Saopćenje za javnost

DF: EU treba sankcionisati Plenkovića

DF: EU treba sankcionisati Plenkovića
Foto: Vijesti.ba
Demokratska fronta smatra da je premijer Republike Hrvatske Andrej Plenković tokom virtuelnog govora na Skupštini UN-a, kao premijer zemlje članice Evropske unije, na direktan način pozvao na neprovođenje presuda Evropskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Činjenica je naime da se iza fraza i političkih konstrukcija koje je Plenković izgovorio na Skupštini UN-a, poput tobožnje potrebe za ostvarivanjem pune konstitutivnosti i donošenja odgovarajućeg Izbornog zakona, zapravo krije direktan poziv za opstruiranjem provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava u Bosni i Hercegovini.

Poznato je da je isti Sud u presudi Zornić konstitutivnost označio kao posljedicu činjenja genocida i etničkog čišćenja, što se jasno vidi iz tačke 45. pomenute presude, te je shodno tome u cilju otklanjanja diskriminacije potrebno odbaciti taj princip.

U tome smislu, kao dokaz tvrdnje, citiramo tačku 45. pomenute presude;

U presudi Sejdić i Finci Sud je primijetio da je u vrijeme kada su donesene sporne ustavne odredbe na terenu došlo do vrlo krhkog primirja, te da je cilj tih odredbi bio da se zaustavi brutalni sukob obilježen genocidom i „etničkim čišćenjem“ (vidi ibid., tačka 45). Priroda tog sukoba bila je takva da je bilo neophodno pristati na „konstitutivne narode” kako bi se osigurao mir”.

Umjesto toga, i suprotno presudama Evropskog suda za ljudska prava, premijer Republike Hrvatske poziva na dodatno jačanje toga principa, a dodatno jačanje tog principa moguće je tek opstruiranjem provođenja presuda Evropskog suda.

S tim u vezi, Demokratska fronta smatra da institucije Evropske unije trebaju primjerno sankcionisati političku i javnu opstrukciju provođenja presuda Evropskog suda za ljudska prava od strane premijera zemlje članice EU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo