6°C
Mostar 12°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 10°C
Bihać 9°C

26.09.2020 / 17:26 BiH - Vlasenica

Obilježena godišnjica zatvaranja zloglasnog logora Sušica

Stotinjak učesnika Marša putem spasa iz Vlasenici, Tuzle, Odžaka, Sarajeva i drugih krajeva, obilježilo je u subotu 28. godišnjicu zatvaranja zloglasnog logora Sušica u Vlasenici.

Prolazeći putem spasa učesnici marša su zastajali na lokacijama masovnih stratišta gdje su zvjerski ubijani Bošnjaci Vlasenice. Proučena je Fatiha i nastavljen pohod ka nekadašnjem logoru Sušica.

- Proveo sam u Sušici mjesec, a kasnije još nekoliko mjeseci u logoru Batković kod Bijeljine. Jedan sam od rijetkih koji je preživio pakao tih logora – kaže Meho Musić, povratnik u Vlasenicu, prenosi Avaz.

Predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje dana zatvaranja logora Sušice Mujo Hadžiomerović istakao je kako su za zločine počinjene u Sušici i na teritoriji Opštine Vlasenica odgovarala samo tri zločinca – Dragan Nikolić Jenki, Predrag Bastah Car i Goran Višković Vjetar, koji je bliži rođak aktuelnog premijera bh.enriteta RS Radovana Viškovića.

- Pravosudne instance imaju u svom posjedu još desetak krivičnih prijava, ali mi već godinama čekamo na njihovo očitovanja. Pažnja pravosudnih institucija je fokusirana ne nebitne stvari, a ne na rješvanje predmeta najtežih ratnih zločina – kaže Hadžiomerović.

Podpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić podsjetio je sve prisutne kako je vojno i političko rukovodstvo RS pravomoćno preduđeno za najteže zločine i zločin genocida, ali da se 28 godina kasnije zločinci nagrađuju priznanjima.

-Imali smo nedavno slučaj da je presuđenom ratnom zločincu posvećena minuta šutnje u Narodnoj skupštini RS. Zbog toga žrtve zločina i genocida moraju ponavljati ko je zlo počinio i na ovakvim mjestima mora nas biti više – kaže Salkić.

- Sušica i Vlasenica su mjesta velikih stradanja, progona i velikih zločina za koje je nažalost odgovarao mali broj ljudi. Mi danas imamo svega nekoliko presuđenih ratnih zločinaca za sve ono što se desilo ovdje u Vlasenici; to je nedopustivo, to je neprihvatljivo i za to najveću odgovornost snosi Tužilaštvo Bosne i Hercegovine koje očito nije radilo svoj posao. Ovaj zločin u Vlasenici počinile su desetine, ako ne i stotine onih kojima bi danas trebalo suditi za ratne zločine.  Vlasenica zaslužuje pažnju, žrtve Vlasenice zalužuju pažnju i zaslužuju da svi oni koji su počinili zločin, koji se slobodno kreću Vlasenicom, budu kažnjeni. Naša je obaveza da istrajavamo - kazao je Salkić.

Borba dobra i zla, istine i laži, vječita je, dodaje Salkić pozivajući na širenje istine.

- Mi smo se ovdje vratili da živimo u miru, mi nismo učinili nijednu osvetničku akciju nad onima za koje smo sigurni da su ubijali naše najmilije, a danas nas žele proglasiti da smo opasnost za neke ljude i za ovaj prostor. To se dešava zato što mi šutimo, što ne govorimo svakog dana da je kompletno vojno i političko rukovodstvo bosanskih Srba osuđeno za genocid i udruženi zločinački poduhvat, a da je Srbija presuđena u Hagu da nije spriječila genocid i kaznila počinioce. Nažalost, Srbija je danas siguran dom za mnoge počinoce genocida u Bosni i Hercegovini i počinioce teških ratnih zločina nad Bošnjacima. Naš obraz je čist, mi treba da hodamo podignute glave. Naše vojno i političko rukovodstvo nije osuđeno za udruženi zločinački poduhvat i teške ratne zločine. Niko nema pravo da odustane od ove naše borbe za istinu, pravdu i kažnjavanje ratnih zločinaca - Salkićeve su riječi.

On poziva vlasti u Srbiji i Republici Srpskoj da prestanu podržavati osumnjičene ratne zločince; da prestanu negirati da su zločini počinjeni i veličanje ratnih zločinaca; da  prihvate presude međunarodnih i domaćih sudova te učine katarzu za dobrobit građana u cijelom regionu.

Cvijeće i Fatihu su proučili predstavnici Udruženja šehida Opštine Vlasenica, Savez logoraša BiH, Udruženja iz Sarajeva i Odžaka, kao i podpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić. Premijerno je s razgalsa puštena kasida „Bijeli nišani“, a potom su učesnici Marša putem spasa nastavili svoj put ka šehidskom mezarju Rakita.

Osuđeni

Za zločine u logoru Sušica, i uopšte na području vlaseničke općine, pravomoćno su osuđeni Dragan Nikolić Jenki (Haški tribunal – 20 godina), te u Sudu BiH Predrag Bastah Car (22 godine) i Goran Višković Vjetar (18 godina zatvora). Jenki, nekadašnji upravnik logora Sušica, preminuo je u junu 2018. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo