18°C
Mostar 17°C
Tuzla 19°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

25.09.2020 / 12:41 BiH - Ramiz Salkić

Bošnjačka djeca u RS-u dočekuju Evropski dan jezika u diskriminaciji

Bošnjačka djeca u RS-u dočekuju Evropski dan jezika u diskriminaciji
Foto: Vijesti.ba

Bošnjačka djeca, ali i generalno Bošnjaci u Republici Srpskoj dočekuju 26. septemabr, Evropski dan jezika u svjetlu sveopšte diskriminacije i negiranja maternjeg bosanskog jezika, ocijenio je danas u razgovoru za Fenu potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić.

- Diskriminacija je najvidljivija u obrazovnom procesu u ovom entitetu, gdje se djeci suprotno njihovom opredjeljenju nameće naziv jezika koji je uvredljiv za naša osjećanja - kazao je Salkić.

Naglasio je da je "diskriminacija po pitanju zabrane naziva i upotrebe bosanskog jezika antiustavna i protuzakonita, ali se ona provodi bez sankcija uprkos presudama sudova da mora prestati".

- Osim u školama, građani su svakodnevno diskriminirani, jer su u javnoj upotrebi uglavnom srpski jezik i ćirilica što Bošnjacima nameće prisilnu jezičku asimilaciju - kazao je Salkić.

Istakao je da "ovakvo stanje u mnogome utiče na opšti ambijent, osjećaj pripadnosti ovom prostoru i ostanku Bošnjaka na ovom prostoru".

- Uvjeren sam da se sve ovo dešava radi nastavka realizacije ratnih ciljeva o čistom srpskom, pravoslavnom prostoru mirnodopskim metodama. Pogubno je i žalosno što oni koji ovo stanje mogu promjeniti ništa ne čine da diskriminacija prestane - kazao je Salkić u razgovoru za Fenu.

Evropski dan jezika tradicionalno se obilježava 26. septembra u 47 zemalja članica Vijeća Evrope, gdje se kroz niz aktivnosti skreće pažnja na važnost poznavanja stranih jezika i bogatu lingvističku i kulturalnu raznovrsnost u Evropi.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo