13°C
Mostar 14°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

25.09.2020 / 11:46 Fudbal - Zdravlje prioritet

FIFPRO pozdravio odluku UEFA-e o dopuštanju pet izmjena

FIFPRO pozdravio odluku UEFA-e o dopuštanju pet izmjena
Foto: FENA

Međunarodni sindikat profesionalnih nogometaša FIFPRO i članovi FIFPRO-ovog globalnog vijeća igrača prošle su sedmice pisali UEFA-i naglašavajući važnost davanja prioriteta zdravlju igrača tijekom ovog vanrednog stanja.

Predstavnici igrača pozdravili su odluku UEFA-e da klubovima i reprezentacijama dozvoli korištenje do pet zamjena tijekom europskih natjecanja ove sezone, saopćio je je  Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH - SPFBiH. |

Dopuštanje pet zamjena pomoći će boljem upravljanju neviđenim radnim opterećenjem s kojim će se igrači suočiti u sljedećim mjesecima zbog poremećaja u kalendaru uzrokovanih pandemijom Covid-19. Čak i prije pandemije, FIFPRO-ov izvještaj “At The Limit” naglasilo je kako se opterećenje elitnih igrača naglo povećavalo, smanjujući vrijeme odmora i oporavka i povećavajući time rizik od ozljeda.

Član FIFPRO-ovog globalnog vijeća igrača Asmir Begović, reprezentativac Bosne i Hercegovine, također je pozdravio UEFA-inu odluku.

- Sjajno je što je UEFA dobro prihvatila naše pismo i što se primjena pravila pet izmjena nastavlja. Znamo koliko je važno upravljati radnim opterećenjem i smatramo da će to pomoći timovima i velikim i malim da to učine i bolje zaštititi zdravlje igrača - rekao je Begović.

Generalni sekretar FIFPRO-a Jonas Baer-Hoffmann rekao je da je to "ispravna odluka i dobar prvi korak za ublažavanje pritiska na igrače na elitnoj razini".

- I dalje ćemo se zalagati za daljnje inovativne načine kako smanjiti njihovo sve veće radno opterećenje i zaštititi njihovo zdravlje i performanse - rekao je Baer-Hoffmann, navodi se u saopćenju.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo