3°C
Mostar 8°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

25.09.2020 / 10:27 Regija - Srbijanski ministar

Dačić: Pokazao sam Grenelu pismo koje je Priština poslala BiH

Dačić: Pokazao sam Grenelu pismo koje je Priština poslala BiH
Foto: AP

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je američkom izaslaniku Ričardu Grenelu ukazao da je Priština nastavila sa kampanjom priznanja svoje nezavisnosti i pokazao mu pismo koje je prištinski ministar spoljnih poslova poslao BiH.

Dačić je naveo da je pismo tako sročeno da se stiče utisak da vašingtonski sporazum promoviše priznanje nezavisnosti, jer je Izrael priznao Kosovo.

- Pretpostavljam da su takvo pismo poslali i drugim državama. To potvrđuje našu sumnju da oni ne samo da neće poštovati, već neće ni stati sa kampanjom priznanja. Pismo sam preko predsjednika Aleksandra Vučića predao Grenelu i kažu da je zvao /Avdulaha/ Hotija i da mu je svašta rekao, zašto ne poštuju sporazum - rekao je Dačić za TV Prva.

On je istakao da će mu sada biti teško da se uzdrži da ne radi na povlačenju priznanja Kosova.

Dačić je naglasio da Prištini nije problem bilo šta da potpiše, a da kasnije to ne sprovodi i ukazao da je potvrda za to formiranje Zajednice srpskih opština /ZSO/.

Komentarišući izjavu specijalnog predstavnika EU za pregovore Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se 28. septembra na tehničkim pregovorima neće razgovarati o ZSO, Dačić je rekao da treba pitati EU kada će se baviti ZSO.

- Frapantno je što nema nikakve reakcije iz Brisela, a oni su garant tog sporazuma koji je potpisan prije sedam godina, a potpisali su ga Hašim Tači, Ketrin Ešton i ja - rekao je Dačić.

Šef srpske diplomatije istakao je da Srbija, kada se nešto dogovori, to i poštuje.

(Vijesti.ba / Srna)

Izdvajamo