-1°C
Mostar 5°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 3°C
Bihać 3°C

25.09.2020 / 08:41 Regija - Za Leu Deutsch

Sjećanje na žrtve nacizma: U Zagrebu prvi 'kamen spoticanja'

Sjećanje na žrtve nacizma: U Zagrebu prvi 'kamen spoticanja'
Foto: 24sata.hr

Iako je bila ondašnja hrvatska Shirley Temple, 16-godišnja Lea je za ustaški režim bila samo Židovka, strpana u stočni vagon za Auschwitz u svibnju 1943., u kojem je i preminula

Ispred kuće u Gundulićevoj 29 u Zagrebu, u kojoj je živjela Lea Deutsch, hrvatska dječja zvijezda između dva rata, 1. listopada će biti postavljen prvi zagrebački Stolpersteine - kamen spoticanja.

Riječ je o maloj mjedenoj pločici ugrađenoj u pločnik, kakvih će u sljedećim mjesecima biti postavljeno još 19, a prolaznike će podsjećati na ljude koji su živjeli u kućama pored, a koje je režim odveo u smrt.

Iako je bila ondašnja hrvatska Shirley Temple, 16-godišnja Lea je za ustaški režim bila samo Židovka, strpana u stočni vagon za Auschwitz u svibnju 1943., u kojem je i preminula. Tako je postala hrvatska Anne Frank. Projekt Stolperstein 90-ih godina prošlog stoljeća pokrenuo je njemački umjetnik Gunter Demnig i u europskim je metropolama danas više od 75.000 spomen-pločica.

U Hrvatskoj od 2013. postoji samo nekoliko kamenja u Rijeci. Na svakom od njih piše “Ovdje je živio/živjela”, a zatim ime žrtve i sudbina - u najvećem broju slučajeva deportacija i ubojstvo. Nakon Lee Deutsch kamen spoticanja će u Amruševoj 8 dobiti Miroslav Šalom Freiberger, tadašnji zagrebački nadrabin, koji je spasio mnoge pripadnike svoje zajednice, a u Auschwitzu je ubijen odmah po iskrcavanju iz vlaka jer se pobunio protiv brutalnosti nacista.

Zagrebačko kamenje spoticanja postavit će Centar za promicanje tolerancije i očuvanja sjećanja na holokaust u suradnji sa Židovskom vjerskom zajednicom Bet Israel iz Zagreba i zakladom Stiftung – Spuren, koju je osnovao Demnig.

Iako njemački umjetnik svaki kamen spoticanja obično postavi sam, u Zagreb zbog pandemije neće doći. Pločice sam ručno i izrađuje, ili mu u tome pomaže jedan berlinski obrtnik. Na kamenje spoticanja ne može se stvarno i spotaknuti, no nemoguće je ovaj mali spomenik ne primijetiti, a onda se i nagnuti pročitati što na njemu piše. Simbolično, prolaznik se na taj način žrtvi i klanja.

(Vijesti.ba / 24sata.hr)

Izdvajamo