9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

24.09.2020 / 23:08 BiH - 25 godina od genocida

Beogradska premijera predstave 'Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo'

Beogradska premijera predstave 'Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo'
Foto: RSE / Vijesti.ba
Predstava "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo", reditelja Zlatka Pakovića premijerno je odigrana u Centru za kulturnu dekontaminaciju (CZKD) u Beogradu.

Predstavom se obilježava 25 godina od genocida u Srebrenici, gdje su 11. jula 1995. snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Predstava je nastala u saradnji Pakovića i nevladinog Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Kako su autori naveli, to je prva pozorišna predstava u Srbiji koja u svoj epicentar stavlja važno pitanje za društvo u Srbiji danas - priznanje genocida u Srebrenici.

Oni su istakli i da je predstava nastala "u atmosferi upadljivog ignorisanja obaveza Srbije da se u odnosu na počinjeni zločin odredi u skladu sa moralnim i etičkim principima i presudama međunarodnih sudova", kao i u atmosferi "odbijanja da kazni počinioce i osigura trajno društveno pamćenje na ubijene i nestale".

Organizatori su naglasili i nespremnost da se "razotkriju sve etape i svi učesnici poduhvata podstrekivanja, huškanja, pripremanja, ohrabrivanja, omogućavanja i sprovođenja genocida".

Napomenuli su i da se u Srbiji "stvara i jača politička zaštita i društvena promocija odgovornih za rat i zločine".

"Helsinški odbor za ljudska prava, u saradnji sa rediteljem Zlatkom Pakovićem, nastoji da kroz umjetničku intervenciju razotkrije ideološke, psihološke i lukrativne mehanizme koji su zločin genocida najprije omogućili a potom poricali", naveli su organizatori.

U predstavi igraju Katarina Jovanović, Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Vahid Džanković, Andreja Kargačin i Zlatko Paković.

Dan nakon 24. godišnjice genocida u Srebrenici, 12. jula 2019. godine, u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu održan je performans "Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo", kao uvod u predstavu.

Tada je dvadesetak ljudi u majicama sa nacionalističkim simbolima i likom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u Srebrenici i druge zločine, upalo na izvođenje performansa. Desničari su pokušali da prekinu obraćanje Zlatka Pakovića, dok je čitao "osam tačaka o pozorištu i genocidu".

Policija ih je izvela iz sale poslije verbalnog sukoba sa rediteljem i glumcima, a performans je tada nastavljen uz obezbjeđenje policije u civilu.

(Vijesti.ba / RSE)

Izdvajamo