19°C
Mostar 18°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 20°C
Powered by Dark Sky

24.09.2020 / 22:29 Muzika i Film - Prevazišla granice

Radio-televizija TK ambiciozno novim projektima u novu programsku shemu

Radio-televizija Tuzlanskog kantona, medijska je kuća koja je već odavno prevazišla granice i okvire koji joj se nameću u samom nazivu.

Da to više nije samo kantonalna medijska kuća odavno su pokazali svojim pristupom u kreiranju medijskih sadražaja i njihovom velikom gledanosti, kako u cijeloj Bosni i Hercegovini, tako i među  našim  građanima u Evropi ali i na drugim kontinentima...

Da je zaista tako i da imaju visoko postavljene ciljeve, u smislu što boljeg pozicioniranja u medijskom prostoru BiH, gdje su i onako u samom vrhu, kada je riječ o gledanosti TV-programa i programskoj ponudi, potvrdili su i sa novom/jesenjom programskom shemom u okviru koje je emitovanje programa počelo od 21.09.2020. godine.

Ako se po jutru dan poznaje i vodeći se onom narodnom ''Ko rano rani...'' da se naslutiti da je sreća na strani Radio-televizje Tuzlanskog kantona, koja je upravo prvo ovosedmično jutro i novu programsku shemu započela jutarnjim programom simboličnog naziva ''Ko rano rani...''. Očito je, na prvu, da u ovoj medijskoj kući imaju ozbiljne namjere sa ovim projektom, koji je doživio svojevrsnoi  temeljito “umivanje“ drugačijim pristupom u samoj produkciji i programskoj izvedbi. Podsjećamo, da je upravo ova emisija više od dvije decenije bila prvi izbor gledalaca na ovim prostorima i da je na njihovu veliku radost, ne slučajno, jutarnjem programu vraćen naziv uz koji su se godinama budile i odrastale generacije na ovim prostorima...

Da je ovo samo početak i da je dosta novina u svim programskim segmentima vidljivo je kroz  emitovanje vijesti uživo, ali i centralne informativne emisije Dnevnik 2 u standardnom terminu od 19:00 sati ali u novom formatu i 60-to minutnom izdanju, koji sada podrazumjeva goste u studiju, javljanja reportera sa terena uživo, video pozive, dnevne izvještaje i tematske priloge. Sve ovo na jedan novi drugačiji i dopadljiviji način.

Od naredne sedmice iz ove medijske kuće najavljuju još jedan svakodnevni projekat ''Dnevni magazin'' uživo u popodnevnom terminu od 17 sati. Porodični magazin ali koji bi trebao objedinjavati i sva kulturna i sportska dešavanja, te aktelizirati mnoge druge zabavne ali i aktuelne informativne teme.

Svakodnevno je to oko 6 sati programa uživo, ali i više od deset sati emisija vlastite produkcije, što je podatak kojim se ne mogu pohvaliti ni mnogo veće medijske kuće sa nacionalnim i sateltskim emitvanjem TV-signala.

Osim navedenih, programska shema je obogaćena emisijama iz vlastite produkcije koje pokrivaju oblast obrazovanja (Putokaz), kulture i sporta (Dnevni magazin), poljoprivrede (Agro kanal), povratka (Povratak) i ekologije (Eko sat), ali i zabavne i muzičke emisije (Svjetla pozornice i Bosnoljublja). Dokumentarne emisije (Pečat u vremenu i Hod vijekova), kao i dijaloške informativne emisije (Aktuelno i Intervju).

U novoj prograsmskoj shemi vidljivo je značajno osvježenje i iskorak kroz pažljivo biranje, kako sadržaja, tako i termina njihovog emitovanja, prije svega stranog igranog, dokumentarnog, zabavnog i dječijeg programa. Tu su nagrađivane hit serije vrhunske produkcije, koje su odmah privukle pažnju gledalaca. Takođe značajan zaokret je napravljen u filmskom programu sa svakodnevnim emitovanjem kultnih i hit filmova vrhunske  produkcije različitih žanrova za sve ukuse i sve generacije. Vikendom je filmska ponuda još bolja, tako da na sedmičnom nivou u programu TVTK možete gledate 10 vrhunskih filmova, pažljivo biranih kako bi zadovoljili sve ukuse gledalaca.

Dječiji edukativni i zabavni program takođe je vrhunski i emituje se u nekoliko termina dnevno i vodilo se računa o tome da i najmlađi dobiju sve ono što očekuju od TV-programa.

''Sve ovo je samo dio ukupnih ambicija koje smo imali za ovu jesen i novu programsku shemu koju započinjemo sa kaledarskom jeseni. Istina nešto kasnije nego uobičajeno, ali iza nas je veoma uspješno ljeto, pa smo žejeli da ono što duže potraje. Naravno, to je istina, ali istina je i to da smo se nadali da ćemo do jeseni završiti uređenje našeg velikog studija i još spremnije i opremljenije ući u novu programsku shemu. Međutim, zbog brojnih procedura koje moramo da ispoštujemo taj postupak nas je  malo   usporio. Ali ono što je bitno da kažemo da smo u fazi pripremanja jednog savremenog i modernog TV-studija koji će biti u rangu najvećih svjetskih TV-stanica i koji bi nam trebao stvoriti nove mogućnosti za nova unaprešenja programskih sdržaja i lakši rad. Osim toga paralelno radimo na pripremi tehnike za prelazak na HD emitovanje TV-signala i očekujemo da se ova dva procesa završe zajedno, u najskorije  vrijeme. Time bi uslovi za rad bili znatno bolji, kao i programska ponuda u tim uslovima rada. Veoma se radujemo danu kada ćemo sve to na čemu radimo proteklih mjesci moći pokazati našim gledaocima, a sami sliku i produkciju TV-sadržaja učiniti kvalitetnijom i našim gledaocima dopadljivijom, - kazao je Kasim Softić, v.d. direktora Radio-televizije Tuzlanskog kantona.

Sve ove aktivnosti i poduhvati su vrijedni pažnje i predstavljaju svjetlo u medijskom prostoru Bosne i Hercegovine što svakako treba podržati i afirmisati.

Osim televizije ova medijska kuća u svom sastavu ima jednu od najslušanijih radio-stanica sa velikom pokrivenošću signalom čija je programska shema takođe inovirana sa jedinstvenom muzičkom ponudom prilagošenom za svačije uši. Podsjetimo da je studijska i emisiona oprema ove radio-stanice početkom godine potpuno obnovljena, tako da je ovo trenutno jedna od najmodernijih i najopremljenijih radio-stanica u regionu.

Posljednja istraživanja medijskog prostora zasnovana na podacima Google Analiticsa pokazuju da je web-portal rtvtk.ba među top deset TV-portala u BiH. Da je među najposjećenijim portalima koji ima i svoju stalnu publiku, te da je dizajn i ponuda na nivou očekivanja i da prednjači nad konkurencijom.

Takođe RTVTK na društvenim mrežama Facebooku, Instagramu i YouTubeu bilježi ogroman rast, posebno u posljednjih nekoliko mjescij, kada se broj pratilaca na ovim novim medijima povećao za više od  200 % što je veoma respektabilno i vrijedno svake hvale.

Svaka čast za Radio-televiziju Tuzlanskog kantona!


(Vijesti.ba)

Izdvajamo