6°C
Mostar 12°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 12°C
Bihać 3°C

24.09.2020 / 14:49 Regija - Hrvatska

Plenković: Predviđamo pad BDP-a od osam posto ove godine

Plenković: Predviđamo pad BDP-a od osam posto ove godine
Andrej Plenković / Cropix
Hrvatski premijer Andrej Plenković na početku sjednice hrvatske vlade poručio je kako već sljedeće godine hrvatsko gospodarstvo očekuje oporavak i petpostotni rast, a komentirao je i aktualnu medijsku prepirku s predsjednikom Zoranom Milanovićem ...

... oko nadležnosti premijerske funkcije u radu Državnog odvjetništva i pravosuđa.

“Mi predviđamo pad BDP-a od osam posto za 2020. godinu, što je dobro jer je to manji pad BDP-a od procjene na početku krize COVID-19”, kazao je hrvatski premijer.

“Očekujemo realni rast BDP-a u 2021. od pet posto, u 2022. od 3,4 posto”, kazao je Plenković te dodao kako je ključno pitanje za ovu Vladu gospodarski oporavak i jačanje hrvatskog gospodarstva.

Izrazio je nadu kako će se hrvatska ekonomija oporaviti u smislu da će se nastaviti smanjivanje javnog duga, ostvarivanje proračunskog viška i održavanje financijskog kreditnog rejtinga, što će za posljedicu imati dizanje standarda hrvatskih građana.

Važnim je ocijenio i osnivanje Nacionalnog vijeća za umirovljenike i starije osobe zbog sudjelovanja i suradnje predstavnika umirovljenika i osoba starije dobi s Vladom u kreiranju zakonodavstva, odnosno kvalitetnijeg života kroz povećanje iznosa minimalnih mirovina te zadržavanje određenog dijela umirovljenika u svijetu rada.

Osvrnuo se i na obilježavanje Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, ocijenivši kako će postrožavanje sankcija za zlostavljače i nasilnike smanjiti količinu nasilja nad ženama, u obitelji te nasilja općenito.

U uvodnom dijelu svog govora Plenković se posebno osvrnuo na aktualnu medijsku prepirku koju vodi s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem oko rada Državnog odvjetništva Republike Hrvatske (DORH) afere Janaf u kojoj su, uz direktora Janafa i ostale sudionike, uhićena i dva visoka dužnosnika, jedan HDZ-ov i jedan SDP-ov gradonačelnik.

Odbacio je navode i optužne predsjednika Hrvatske Milanovića kako je kao premijer trebao biti informiran da se vodi višegodišnja istraga vezana uz direktora Janafa Draga Kovačevića prije nego je ponovno izabran na ovu visoku dužnost u državnom poduzeću, kao i da se vodi istraga protiv HDZ-ovog gradonačelnika Velike Gorice Dražena Barišića koji je izabran na HDZ-ovoj listi na prošlim parlamentarnim izborima.

Plenković je istaknuo kako se kao premijer demokratske i pravne države ne smije miješati u rad istražnih tijela i pravosuđa.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo