-2°C
Mostar 6°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 1°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

24.09.2020 / 14:13 BiH - Parlament BiH

Tadić se ponovo nije pojavila pred Istražnom komisijom

Tadić se ponovo nije pojavila pred Istražnom komisijom
Gordana Tadić / Vijesti.ba
Svjedočenje glavne tužiteljice Tužiteljstva Bosne i Hercegovine Gordane Tadić pred Privremenom istražnom komisijom Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH, ...

... koje je bilo zakazano za danas, ogođeno je ponovo, a Komisija je za njeno saslušanje zakazala ukupno 11 novih termina, i to u periodu od 30. septembra do 14. oktobra.

Naime, Komisija je ponovno obaviještena o tome „da Tadić zbog ranije preuzetih i neodložnih obaveza nije u mogućnosti pristupiti svjedočenju“.

Predsjedavajući Privremene istražne komisije Damir Arnaut podsjetio je nakon sastanka kako je saradnja s tom komisijom obavezna te da je propisana Zakonom o parlamentarnom nadzoru, navodeći kako se radi o petom po redu pokušaju osiguranja svjedočenja glavne tužiteljice.

Najavio je, istovremeno, kako je za 1. oktobar zakazano saslušanje čelnika Ureda disciplinskog tužitelja (UDT) pri Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTVBiH), te kako je za 5. oktobar planirano je svjedočenje advokata Ifeta Ferageta i prof. dr Edina Šarčevića, a za 8. oktobar predsjednika Suda BiH Ranka Debevca.

Komisija je za 12. oktobar planirala saslušanje predstavnika tri strukovna novinarska udruženja, a u skladu sa zaključkom koji je Komisiji predložio njen član Zlatko Begić na saslušanje će biti pozvano još nekoliko relevantnih osoba.

Privremena istražna komisija je na sjednici usvojila još nekoliko zaključaka koje su, uz Begića, sugerirali i njeni članovi – Branislav Borenović i Mirjana Marinković-Lepić, a  koji se odnose na postupanje Agencije za javne nabavke prema Tužiteljstvu BiH u kontekstu kršenja Zakona o javnim nabavkama, te postupanja Tužiteljstva BiH povodom medijskih navoda u vezi s kršenjem Zakona o državnoj službi, odnosno nezakonitim zapošljavanjem u Upravi za indirektno oporezivanje BiH.

Član Privremene istražne komisije Branislav Borenović je, odgovarajući na novinarske upite, kazao da nema odustajanja te da je Komisija mjesto na kojem treba dobiti sve odgovore na brojna pitanja koja će biti upućena prema pravosudnim institucijama BiH, a „čiji se spisak povećava iz dana u dan, od sjednice do sjednice“.

- Vidimo da 'vri' u Tužilaštvu BiH, da se tu, navodno, radi o nekim ucjenama, pritiscima, prijetnjama, mobingu prema tužiocima od kojih se traži da odustanu od prijave za VSTS kako bi bili nagrađeni nekom drugom funkcijom – kazao je Borenović, ocijenivši skandaloznom i nevjerovatnom situaciju u vezi s tim.

U osvrtu na novinarski upit u vezi s ponovnim neodazivanjem glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH, članica Privremene istražne komisije Mirjana Marinković-Lepić ocijenila je kako se „radi o bahatom odnosu prema Parlamentu i parlamentarnoj komisiji“, pitajući se „šta može biti važnije od toga da vas komisija državnog parlamenta pozove da date određene odgovore“.

Član Komisije Zlatko Begić je u istom kontekstu odgovorio da i ovaj najnoviji slučaj pokazuje visok nivo neodgovornosti i nepoštivanja državnih institucija.

- Razlog tome je i u nepostojanju institucionalnih mehanizama za preispitivanje odgovornosti nosilaca pravosudnih funkcija. Činjenica je da institucije u ovoj zemlji malo šta odlučuju, da su centri odlučivanja u političkim partijama i, nažalost, bili smo svjedoci da se nosioci najviših pravosudnih funkcija na jedan poziv odazivaju liderima političkih stranaka, a u instucijama sistema se ne žele, ili ne mogu pojaviti – konstatirao je Begić.   

Privremena istražna komisija Predstavničkog doma PSBiH za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH počela je rad sjednicom u Sarajevu i usvajanjem Poslovnika početkom juna, a njeno formiranje je uslijedilo nakon što je u javnost ‘isplivala’ afera ‘potkivanje’, čiji je glavni akter predsjednik VSTV-a Milan Tegeltija.

Komisija je oformljena radi prikupljanja podataka od pravosudnih institucija kako bi bili detektirani temeljni problemi u njegovom (ne)funkcioniranju, a što bi trebalo rezultirati izmjenama određenog seta propisa, koji se prioritetno odnosi na VSTVBiH.

U sastav Privremene istražne komisije za utvrđivanje stanja u pravosudnim institucijama BiH izabrani su - Damir Arnaut, Zlatan Begić, Branislav Borenović, Alma Čolo, Zukan Helez, Mirjana Marinković-Lepić, Dragan Mektić i Mira Pekić.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo