-2°C
Mostar 6°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać -1°C
Powered by Dark Sky

24.09.2020 / 13:57 Regija - Hrvatska

Peović: Tuđman učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu

Peović: Tuđman učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu
Katarina Peović / Vijesti.ba
Poslanik Radničke fonte Katarina Peović izjavila je danas na sjednici Hrvatskog sabora da se postavlja pitanje da li je prikladno da budući Univerzitet odbrane i nacionalne bezbjednosti nosi ime prvog hrvatskog prdsjednika Franje Tuđmana, ...

... budući da je Haški tribunal utvrdio da je bio učesnik udruženog zločinačkog poduhvata.

Tokom saborske rasprave o Prijedlogu zakona o osvivanju ovog univerziteta, izlaganje Peovićeve izazvalo je buru reakcija i osuda poslanika, a hrvatski ministar odbrane Mario Banožić joj je poručio da je "ime Univerziteta vrhunski odabrano, jer riječ o prvom hrvatskom predsjedniku".

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je da je Tuđman "jedan od najvećih hrvatskih sinova" i da HDZ "neće dozvoliti klevete ideoloških nasljednika Saveza komunista Јugoslavije".

- Nećemo dozvoliti da pojedini zastupnici svoje frustracije i žaljenje što je stvorena hrvatska država izražavaju tako da klevetama i lažima govore o utemeljitelju moderne i suverene Hrvatske - rekao je Bačić.

Poslanik Domovinskog pokreta Stipo Mlinarić rekao je da je Tito "dokazani zločinac", a da je "crvena petokraka zločinačka koja je napadala Vukovar".

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Јandroković rekao je da je izjava Peovićeve neprihvatljiva i netačna i da se sa njom ne slaže, ali da su riječi koje je izgovorila njeni politički stavovi sa kojima izlazi pred birače.

- Nismo ovdje da branimo drugima da govore šta žele, o tome će odlučivati građani - poručio je Јandroković poslanicima, koji su ga kritikovali da joj je dao opomenu "preko volje".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo