0°C
Mostar 6°C
Tuzla 0°C
Banja Luka 0°C
Bihać 0°C
Powered by Dark Sky

24.09.2020 / 12:57 Obrazovanje - Mostar

Trideset i šest bh. škola dobit će certifikat eko škole

Trideset i šest bh. škola dobit će certifikat eko škole
Foto: FENA

U okviru projekta "Misli o prirodi!" Centar za promociju civilnog društva u Mostaru je predstavio certifikacijski mehanizam za eko škole čiji je cilj zaštita okoliša kako u samoj školi tako i u lokalnoj zajednici.

Ukupno 36 odabranih osnovnih i srednjih škola u BiH, na javnom pozivu koji će biti raspisan 1. listopada, imat će priliku dobiti certifikat eko škole te će aktivno sudjelovati u različitim aktivnostima i razvijati nastavni program u oblasti zaštite okoliša.

Odabranim školama ponudit će se resursi - znanje kroz sudjelovanje na konferencijama, edukacijama i drugim projektnim aktivnostima, kao i materijalni resursi.

- Certifikacijski mehanizam pruža mogućnost javnim osnovnim i srednjim školama u BiH da se uključe u program eko škola i za to, pored stručne, dobiju i materijalnu podršku koja će iznositi do šest tisuća maraka - kazala je novinarima savjetnica za zaštitu okoliša Centra za promociju civilnog društva Sabina Jukan uoči prezentacije na kojoj je predstavljena metodologija koja definira korake i aktivnosti koje škola treba provesti da bi postala eko škola.

Jukan je istaknula kako je projekt "Misli o prirodi!" trogodišnji projekt koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a financijski podržava Vlada Švedske u iznosu od tri milijuna maraka.

- Osnovni cilj projekta je povećati ulogu civilnog društva u zaštiti okoliša kroz umrežavanje organizacija civilnog društva, institucija, stručnih lica, škola, medija i mladih za zajedničko, sinkronizirano i snažno djelovanje na lokalnoj razini - kazala je Jukan.

Istaknula je kako je predstavljanje u Mostaru drugo po redu, od ukupno deset planiranih širom BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo