4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 8°C
Bihać 7°C

24.09.2020 / 12:43 BiH - Kanton Sarajevo

Nenadić: Otkloniti arhitektonske barijere za osobe s invaliditetom

Nenadić: Otkloniti arhitektonske barijere za osobe s invaliditetom
Foto: FENA

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić, ministri za boračka pitanja, te prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Hajrudin Grabovica i Faruk Kapidžić održali su sastanak sa predstavnicima Udruženja ratnih vojnih invalida paraplegičara Kantona Sarajevo, koje je predvodio njihov predsjednik Miralem Hadžić.

Sastanku je prisustvovao i direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Osman Delić, a glavna tema razgovora bilo je rješavanje arhitektonskih barijera za osobe sa invaliditetom na području Kantona Sarajevo.

Razgovaralo se i o personalnoj asistenciji osoba sa invaliditetom, te Zakonu o prostornom uređenju i drugim temama.

Tokom sastanka predstavnici Udruženja ukazali su na svakodnevne poteškoće s kojima se susreću, preprekama koje im onemogućavaju kretanje, nepostojanje adekvatnih prilaza ili liftova u javnim i privatnim objektima, javnim toaletima, kao i na problem uzurpiranja parkinga predviđenih za invalide. Nije kvalitetno riješeno ni pitanje personalne asistencije osobama sa invaliditetom i očekuju se odgovarajuće izmjene propisa, ali i osiguranje budžetskih sredstava za ove potrebe.

Predstavnici Udruženja zatražili su oštrije kažnjavanje onih koji krše važeće propise, parkiraju na mjesta predviđena za invalide, za odgovorne osobe u pravnom licu koja nemaju osigurana zakonom propisana tehnička rješenja za osobe sa invaliditetom u javnim i ugostiteljskim prostorijama i dr.

U razgovoru sa predstavnicima Udruženja, premijer Nenadić je naglasio da će u saradnji sa članovima Vlade predano raditi na rješavanju ove problematike, te sugerisao da Udruženje napravi prijedlog prioriteta koji se odnose na gradnju neophodnih rampi, prilaza i dr., kao i prijedlog lokacija za postavljanje toaleta prilagođenih njihovim potrebama.

 - Izražavam duboko poštovanje prema svemu što radite u Udruženju. Uvjeravam vas da će Vlada KS nastaviti raditi na rješenjima koja će osobama koje imaju poteškoće u kretanju olakšati svakodnevni život, obezbijediti što lakše kretanje, prilaz objektima i sarajevskim izletištima kroz arhitektonske intervencije na saobraćajnicama i u javnim objektima. Vrlo je važno da u sve navedene procese budu uključeni i ljudi iz Udruženja, jer najbolje razumiju potrebe i problematiku -rekao je premijer Nenadić.

Ministar Kapidžić je najavio izmjenu propisa o prostornom uređenju, koji će se morati doraditi u dijelu planiranja potreba za osobe sa invaliditetom, u skladu sa modernim europskim propisima, ali i u dijelu projektovanja, tehničkog prijema i svim drugim fazama gradnje, od idejnih rješenja do upotrebnih dozvola.

Direktor Kantonalne javne ustanove za zaštićena područja rekao je da je na Bijambarama u toku rješavanje problema nedostatka javnog toaleta, kao i da je omogućen prijevoz za osobe koje nisu u mogućnosti da koriste turistički voz.

Po njegovim riječima, Ministarstvo za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS je u saradnji sa UNDP-em završilo kompletnu projektnu dokumentaciju za izgradnju javnog toaleta, a radovi bi trebali započeti u oktobru. Osim toga, naloženo je da u pripravnosti uvijek bude namjensko vozilo za potrebe osoba sa invaliditetom koje posjećuju ovo izletište, a na raspolaganju su im i dva parking mjesta, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo