11°C
Mostar 13°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

24.09.2020 / 12:09 BiH - Prva transverzala

Privodi se kraju uklanjanje objekata u ulici Tešanjska 21

Privodi se kraju uklanjanje objekata u ulici Tešanjska 21
Foto: FENA
Tokom redovnih konsultacija nadležnih institucija Kantona, Grada i općina vezano za gradnju Prve transverzale, iz Direkcije za puteve Kantona Sarajevo su informisali kako je srušen još jedan objekt u "kasarni" na adresi Tešanjska 23.

Na tom sastanku iz Općine Centar su najavili izdavanje odobrenja za rušenje i jedinog preostalog objekta smještenog u ulici Tešanjska 21. Kako je istaknuto, radi se o posljednjem preostalom objektu na potezu od Kranjčevićeve ulice do Braće Begić.

Naglašeno je i kako je od Američke ambasade do ulice Kranjčevićeve, trasa prvog dijela Prve transverzale  spremna u "punom profilu".

Također je rečeno da su u toku i pripreme za uklanjanje objekata u ulici Halida Kajtaza od 26 do 32.

Sva kantonalna komunalna preduzeća, BH Telekom i Elektroprivreda dostavile su svoje saglasnosti za izdavanje urbanističke dozvole za izmještanje svih instalacija, nakon čega će uslijediti izrada projekta njihovog izmještanja, zatim izdavanje građevinske dozvole za izmještanje instalacija, kao i građevinske dozvole za izgradnju transverzale.

Izvođač radova je već izabran za radove na prvom dijelu ove saobraćajnice, tako da će sa danom izdavanja građevinske dozvole otpočeti i građevinski radovi na njenoj izgradnji. Radi se o vrlo složenim procesima na kojima se intenzivno radi proteklih nekoliko mjeseci pod koordinacijom ureda premijera, kako bi se u skladu s ranije utvrđenom dinamikom pokrenuo postupak i uveli izvođači radova na teren.

Početak pripremnih radova za gradnju očekuje se u narednih 15 dana.

Sudionici sastanka su ukazali na smetnje koje se odnose na sporost u rješavanju upravnih i drugih sporova, zbog čijeg je nerješavanja gradnja na pojedinim dionicama u zastoju.

Razgovaralo se i o početku pregovaračkog procesa za rješavanje pitanja izmještanja firme "Penny Plus" s lokaliteta na dijelu trase u Pofalićima. Početak ovih pregovora čeka zbog neriješenih tužbi na Kantonalnom sudu, te je zaključeno da je potrebno ponovno urgiranje nadležnog ministarstva za rješavanje ovog pitanja, a po osnovu proglašenog javnog interesa gradnje ove saobraćajnice.

- Vrlo je važna koordinacija između svih onih koji su involvirani u ovaj zahtjevan projekt, a koji je proglašen javnim interesom za Kanton Sarajevo. Iako trenutno radimo na prvom dijelu Prve transverzale, koordinacija se bavi i svim pitanjima koja bi se mogla pojaviti i u nastavku njene gradnje, tačnije do budućeg Tunela 'Kobilja Glava', u samom tunelu, ali i na trasi kroz Hotonj i Vogošću - poručio je premijer Mario Nenadić.

Kako je naveo, model koji se trenutno primjenjuje u gradnji Prve transverzale, kao i način organizacije rada na jednom ovako zahtjevnom projektu trenutno je nužno zlo i mora se mijenjati, ali u hodu.

 - Projekt ne smije stati, ali se mora kontinuirano mijenjati model implementacije, institucije se trebaju popunjavati i dodatno osposobljavati za izvođenje ovako zahtjevnih projekata, propisi se moraju mijenjati i prilagođavati potrebama na terenu. Iskustva iz gradnje Prve transverzale moraju se koristiti pri organizaciji nastavka gradnje na IX transverzali, Južnoj longitudinali i drugim kapitalnim projektima u Kantonu Sarajevo - naglasio je Nenadić.

Naredni sastanak koordinacije bit će održan u srijedu,saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo