3°C
Mostar 8°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

23.09.2020 / 21:14 Kultura - Muzički centar Pavarotti

U Mostaru otvoren prvi 'MixArt Festival'

U Mostaru otvoren prvi 'MixArt Festival'
Foto: FENA
Muzički centar Pavarotti otvorio je večeras u Mostaru svoj prvi "MixArt Festival" koji će u dva dana trajanja objediniti likovnu, filmsku i muzičku umjetnost.

Festival će okupiti neke od najboljih umjetnika regije koji će predstaviti svoje stvaralaštvo, ciljajući zajedno s organizatorima festivala da stvore i osnaže umjetničku scenu i urbaniziraju lokalnu kulturu.

"Umjetnost je, kao globalni, planetarno prihvaćeni jezik, najuniverzalniji komunikacijski medij među ljudima. Cilj MixArt Festivala je da prije svega potakne interes za kulturu i univerzalne ljudske vrijednosti", ističu organizatori.

Festival je u filmskom dijelu otvorio film "Zašto mama vazda plače", mlade Mostarke Karmen Obrdalj. Film prati Enu, koja otkriva ljubavna pisma svojih roditelja. Dopisivanje je trajalo dok su bili razdvojeni u ratu, na najbeznadnijem mjestu na svijetu – zaraćenoj Bosni i Hercegovini. Ena se putovanjem u Grad iz djetinjstva, Pustograd, prisjeća skoro nemoguće ljubavi njenih roditelja. Film je dobio nagradu za najbolju režiju na Liburnia film festivalu u Opatiji, ali je također proglašen i najboljim dokumentarnim filmom na Star Film Festu u Sisku. Osim toga, na Liburnia film festivalu nagrađen je i za najbolju montažu, a koju je radio Aleksandar Jurić.

U filmskom dijelu festivala prikazat će se i dva animirana filma, od kojih je jedan nagrađeni animirani film Alete Rajič. Ova mlada bosanskohercegovačka autorica autorskim ostvarenjem "Prirodni odabir" odnijela je nagradu stručnog žirija na ovogodišnjem međunarodnom Festivalu animiranog filma "Banja Luka 2019." u kategoriji 2D animacija. Film je na samim počecima svog festivalskog života i sudeći po dosadašnjem interesu svjetskih festivala i reakcijama publike očekuje se još ovakvih priznanja.

Drugi animirani film, naslova "Ostrvo" (An Island) potpisuje Irac, Rory Byrne. Riječ je o ostvarenju iz prošle godine, u kojem mladić, shrvan tugom, pokušava savladati sve prepreke i osvojiti jedan napušteni otok.

U okviru MixArt Festa prikazat će se i igrani film "Šihta", autora Damira Markovine, iz 2019. godine. Film se bavi radnim danom u životu glumice Ane Begić Tahiri u predbožićnom Zagrebu. Naracija prati Anu kroz svakodnevne obaveze, nastupe i interakcije, bilježeći njezine rituale i nudeći neometan pogled u stvarni život jedne glumice, lišen pompe celebrity-kulture.

U sklopu Festivala, u muzičkom dijelu programa, predstavit će se urbani izraz koji donosi mostarski bend 'Lijep, ljepši, najljepši'. Ovaj bend prikazuje novi mostarski mainstream. Također svoj novi album "Small Songs" će predstaviti i Miško Czerkas, Englez ukrajinskog porijekla koji trenutno živi u Mostaru.

U dijelu festivala namijenjenom likovnoj umjetnosti, predstavit će se dva autora zajedničkom izložbom "Moj san, njegova java", Tajme Guzin i Igora Hajdarhodžića.

Festival poluotvorenog je karaktera i zbog mjera predostrožnosti okuplja ograničenu publiku. Ulaz na Festival koji omogućen je isključivo uz pozivnice, ali organizatori se nadaju kako će već sljedeći MixArt biti u potpunosti javan i otvoren za sve zainteresirane.

Prvi "MixArt Festival" podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti Sarajevo, Grad Mostar i Mostar Rock School.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo