4°C
Mostar 10°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

23.09.2020 / 20:00 Komentari - Komentar za Vijesti.ba

Mujkić: Stevandićev spot prijetnja i poruka mržnje

Mujkić: Stevandićev spot prijetnja i poruka mržnje
Foto: Vijesti.ba
Kontroverzni spot Ujedinjene Srpske predstavlja nacionalizam u svom svojem ruglu i golotinji, smatra ugledni sociolog, filozof i profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu Asim Mujkić.

- Kada ogolite svaku nacionalističku priču, doći ćemo na kraju do takvih vulgarnih, pornografskih momenata na kojima počiva nacionalistički režim, a to je svakako izazivanje osjećaja straha s jedne, i neka vrsta prijetnje upućena drugim ljudima, s druge strane - kaže Mujkić u razgovoru za Vijesti.ba.

Profesor je mišljenja da spot posebno ogoljuje srpsku nacionalističku politiku u svoj njenoj besplodnosti.

- Šta na kraju? Već 30 godina šaljete te iste poruke na ovaj ili onaj način, a sada evo i u ovom ogoljenom obliku. To je besplodno, to neće donijeti dobro ni srpskom, a ni drugim narodima i građanima ove zemlje - ocjenjuje Mujkić.

Iz Ujedinjene Srpske, predvođene predsjednikom Nenadom Stevandićem, nastavlja naš sagovornik, spotom su poslali poruku mržnje kojom se Bošnjaci i Hrvati targetiraju kao neprijatelji, odnosno kao oni koji stalno podrivaju i upućuju prijetnje srpskom narodu.

- U svakom slučaju, jedna neljudska poruka kojoj nema mjesta u demokratskom društvu. Spot bi se mogao staviti i u jedan širi kontekst. Imate, recimo, Milorada Dodika koji izjavljuje da neće da mu sude sudije muslimani, pa zatim minut šutnje za ratnog zločinca... - ističe Mujkić.

Iz svega pobrojanog, dodaje, lako se može primijetiti da, kako protiče vrijeme, nacionalistička retorika postaje sve radikalnija.

- Vi primjećujete da se za Bošnjake koristi riječ "muslimani". Dakle, dešava se jedna radikalizacija koja je po mom mišljenju, ne samo besplodna, nego i kontraproduktivna - zaključuje Mujkić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo