1°C
Mostar 7°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C

23.09.2020 / 17:26 BiH - Potpredsjednik RS

Salkić o Viškoviću: Vrlo moguće da svjedoci govore istinu

Salkić o Viškoviću: Vrlo moguće da svjedoci govore istinu
Ramiz Salkić / Vijesti.ba
Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Srpske i funkcioner Stranke demokratske akcije, rekao je danas za N1 da je vrlo moguće da svjedoci govore istinu o ulozi Radovana Viškovića u događajima u Srebrenici 1995. godine uzimajući u obzir poziciju na kojoj se aktuelni premijer RS-a tada nalazio.

Salkić je dodao da niko ne može biti imun od odgovornosti za ono što je činio i što će u budućnosti činiti.

''Na bazi govora tih svjedoka za očekivati je bilo će Tužilaštvo Bosne i Hercegovine preduzeti određene aktivnosti, ali ono što je evidentno je da se Tužilaštvo ne bavi stvarnim istraživanjem ratnih zločina već pokušava napraviti ravnotežu između svih građana u Bosni i Hercegovini kako bi dokazali da su svi ili gotovo podjednako činili zločine. Optužbe su više nego ozbiljne. Ono što se moglo pročitati u dokumentima i što su rekli zaštićeni svjedoci, dakle, ukazuje na to da je on bio umiješan u ono što se dešavalo, a tiče se eliminacije i skrivanja posmrtnih ostataka žrtava genocida u Srebrenici'', istakao je Salkić.

Potom je rekao da očekuje od Tužilaštva da radi svoj posao.

''Očekujemo da Tužilaštvo uradi svoj posao, da pozove Viškovića da da iskaz i da da ono što ima dati u svoju odbranu. Zločin genocida je počinjen od strane desetina, stotina pripadnika Vojske i pripadnika policije bosanskih Srba. To nije moglo uraditi nekih dvadesetak - trideset ljudi. Neko je između ostalog mora organizovati i ovaj transport i teške mašine da vrše iskope. Sve masovne grobnice su nastale pod budnim okom tadašnjih vlasti, a današnje vlasti znaju gdje su masovne grobnice, oni ih skrivaju i zato još uvijek tragamo za nestalim licima'', naglasio je on.

''Ovo je prilika da Tužilaštvo napravi novi iskorak i pokaže da nema nedodirljivih'', poručio je Salkić.

Podsjećamo, pojedini mediji u Bosni i Hercegovini otkrili su identitet zaštićenog svjedoka koji je dao iskaz na Sudu BiH da mu je aktuelni premijer Republike Srpske Radovan Višković nudio novac za premještanje masovnih grobnica.

(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo